CNC gépkezelő - OKJ: 35 521 01 - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 
 
  Intézményv. pályázatÁlláshirdetésKépzéseinkSzakgimnáziumSzakközépiskolaSzakképesítésekMechatronikai technikusAutóelektronikai műszerészAutószerelőAutótechnikusSzerszámkészítőGépi forgácsolóCNC gépkezelőFelnőttoktatásSzakképzési ösztöndíjElérhetőségeinkÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokTanfolyamokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaSzülői munkaköz.HivatkozásokNyitóoldalSZÉJ 2016Közösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaSZÉJ_2017Határtalanul_2017ZSZC fotovoltaikus rendszerek
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2017. Okt. 27. 7:33
Jelenleg 23 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 406860Ezt az oldalt 3217 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 2635 volt.

Szakképesítések

CNC gépkezelő (OKJ: 35 521 01)

Feltétel gépi forgácsoló (OKJ 34 521 03 / OKJ 31 521 09 1000 00 00) vagy gépgyártás-technológiai technikus (OKJ 54 521 03 / OKJ 54 521 01 0000 00 00) végzettség.

Képzési idő: +1 év

A CNC-gépkezelő általános anyagvizsgálatokat és geometriai méréseket végez, ellenőriz felületi érdességet, idomszerrel mér, a kész munkadarabok geometriai méreteinek végellenőrzését végzi.

   
  
   

Forgácsolói feladatok során: tanulmányozza és értelmezi a munka tárgyára, céljára vonatkozó dokumentumokat (műhely-, rész-összeállítási, össze állítási, egyszerűbb hidraulikus és pneumatikus, villamos kapcsolási rajz, darabjegyzék, műszaki leírás, gépkönyv stb.).

Tanulmányozza és értelmezi az általános gépészeti anyagokra és alkatrészekre vonatkozó információkat (szabványok, műszaki táblázatok, gyártmánykatalógusok).

Tanulmányozza és értelmezi a munkafolyamatra, eszközökre, technológiára vonatkozó dokumentációt (technológiai előírások, műveletterv, műveleti utasítás, műszaki leírás, gépkönyv stb.).

Előkészíti a munkafeladat végrehajtását, az ahhoz szükséges anyagokat, segédanyagokat, előre gyártott elemeket, gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, felfogó- és befogóeszközöket, szállító- és emelő berendezéseket, személyi védőfelszereléseket.

Egyszerű gépészeti műszaki rajzokat készít, gépipari alapméréseket végez (hossz, szög, merőlegesség stb.).

   
  
   

Alak- és helyzetpontossági méréseket végez általános eszközökkel, készít, bont, javít, cserél oldható kötéseket és helyzetbiztosító elemeket. Előrajzol szükség szerint a dokumentáció alapján.

Alakítja a munkadarabot kézi forgácsoló alapeljárásokkal (fűrészelés, reszelés, menetkészítés, süllyesztés, dörzsárazás, kéziszerszám-élezés), kézi kisgépes eljárásokkal (darabolás, fúrás, felülettisztítás, kéziszerszám-élezés stb.), gépi forgácsoló alapeljárásokkal (esztergálás, fúrás, marás, gyalulás, vésés, köszörülés).

Egyszerű alkatrészek, szerkezeti egységek elkészítéséhez művelet-, illetve szerelési tervet készít, közreműködik minőségbiztosítási feladatok megvalósításában.

CNC-forgácsolási feladatok keretében:

  • előkészül a munkára, tájékozódik az előző műszakban történtekről, felméri és behatárolja a tennivalókat,
  • ellenőrzi a CNC-gép működőképességét, az olajnyomást a hidraulikus rendszerben, a levegőnyomást, a hűtőfolyadék szintjét, a gépi mérőrendszert, a kenési rendszert, a gép védőrendszerét, a megmunkáló szerszámok, szerszámtartók, forgácsoló-lapkák állapotát, rögzítettségét, használhatóságát, a szerszámkorrekció-értéktárak, kopáskorrekció-értéktárak adatait, a nullpont-tároló tartalmát, a megadott nullponteltolás értékét, a megmunkálás CNC-programját, szükség esetén módosítást végez.
  • tanulmányozza a programot, ellenőrzi a főbb pozíciókat, a szerszámkiosztást, a szerszámokhoz, műveletekhez megadott technológiai paramétereket. Szükség esetén teszteli a programot, ellenőrzi az előző műszak utolsó munkadarabját, CNC-gépet kezel, ellenőrzi az előgyártmányokat, rögzíti az előgyártmányt a készülékben, meggyőződik a tájolás és a rögzítés megfelelőségéről.

Legyártja az első munkadarabot, számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC), szükség esetén beavatkozik a gép működésébe, esetleg megszakítja a program futását.

Szükség esetén módosítja a szerszámkorrekciókat, a nullponteltolás adatait, technológiai paramétereket, szükség szerint kopáskorrekciót alkalmaz, lapkát vagy szerszámot cserél, eltávolítja a forgácsot a gép munkateréből.

Robotkarokat, munkadarab-elkapót kezel, forgácskihordót kezel, a CNC-gép esetleges meghibásodásáról jelentést tesz feletteseinek.

A széria lefutása után a megmunkáló-térből eltávolítja a szerszámokat és a készülékeket. Elszámol a felvett eszközökkel, gondoskodik az elhasználódott szerszámok pótlásáról, elvégzi a gépkönyv által előírt napi karbantartási feladatokat.

Kitölti a gyártmánykísérő lapot, jegyzőkönyvet készíttet a selejtről és elkülöníti azt a gyártástól, gondoskodik az utolsó munkadarab ellenőrizhetőségéről, váltótársát tájékoztatja a felmerülő gyártási hiányosságokról.

Elhelyezi, beállítja és rögzíti a munkadarab-befogó készüléket a gépen, beméreti vagy beméri a szerszámokat külső szerszám- bemérőgép esetén, felszerszámozza a gépet a megadott terv szerint, belső szerszámbemérés esetén beméri a szerszámokat.

Beírja a szerszámkorrekciók adatait a korrekció értéktárakba, bonyolult megmunkáló-programot betölt mágneslemezről vagy számítógépes adatátviteli rendszeren keresztül.

Felveszi a munkadarab nullpontját, ellenőrzi, illetve ellenőrizteti az első darab méreteit, alak- és helyzettűréseit.

Tanulmányozza az új munkadarab rajzát, technológiai dokumentációját és ellenőrzi azokat. Alkalmazza az adott szerszámgép-vezérlés elemi utasítás készletét.

Szükség esetén ciklusutasításokat, alprogramtechnikát alkalmaz. Grafikusan ellenőrzi a megmunkáló-programot. Programfuttatást végez forgácsolás nélkül, szükség esetén módosítja az általa írt megmunkáló-programot.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:Reformáció 500KépzéseinkI3 versenyVersenyeink_2017-18Határtalanul_2017ZSZC fotovoltaikus rendszerekÉrettségi 2017 ősz2016_2017SZÉJ_2017SZÉJ 2016Közzétételi listaA nevelő és oktató munkát segítőkPedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettségeIdegen nyelvi verseny (angol-német)I3-Integrált Internetes Informatikaverseny 2016Munkácsy Mihály, a művész és névadóMODERN FRIZURÁM HAJFONÁSSAL 20172015/2016Mindstorms EducationÖveges Délután 2016ÁlláshirdetésKözösségi szolgálatVersenyeredményekIskolaújságIngyenes Office 365Intézményv. pályázat 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Szalagvató 2017
Szalagvató 2017 osztályok HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:Dorina újabb sikere
2017. Nov. 13. (Hétfő)
Helikoni életérzés - Különdíj
2017. Jún. 5. (Hétfő)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Eseményeink: Nyílt nap - általános iskolások számára
2017. Nov. 22. (Szerda)
Techtogether Junior verseny - Sportcsarnok
2017. Nov. 23. (Csütörtök)
Öveges délután
2017. Nov. 29. 14:00 (Szerda)
További események...
 
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20