Gépi forgácsoló - OKJ: 34 521 03 - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 
 
  Intézményv. pályázatÁlláshirdetésKépzéseinkSzakgimnáziumSzakközépiskolaSzakképesítésekMechatronikai technikusAutóelektronikai műszerészAutószerelőAutótechnikusSzerszámkészítőGépi forgácsolóCNC gépkezelőFelnőttoktatásSzakképzési ösztöndíjElérhetőségeinkÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokTanfolyamokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaSzülői munkaköz.HivatkozásokNyitóoldalSZÉJ 2016Közösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaSZÉJ_2017Határtalanul_2017ZSZC fotovoltaikus rendszerek
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2017. Okt. 27. 7:33
Jelenleg 23 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 406860Ezt az oldalt 3869 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 3349 volt.

Szakképesítések

Gépi forgácsoló (OKJ: 34 521 03)

Feltétele: 16. életév betöltése és 10. évfolyam megléte.

Képzési idő: 2 év

A gépi forgácsoló munkája során: előkészíti a munkafeladat végrehajtását, az ahhoz szükséges anyagokat, segédanyagokat, előre gyártott elemeket, gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, felfogó- és befogóeszközöket, szállító- és emelő berendezéseket, személyi védőfelszereléseket.

   
  
   

Ellenőrzi a kenési rendszert, a gépi mérőrendszert, a gép védőrendszerét. Elvégzi a gépápolási feladatokat. Elhelyezi, beállítja és rögzíti a munkadarab-befogó készüléket a gépen. Ellenőrzi a kiinduló munkadarab, félgyártmány méreteit.

Befogja a nyers munkadarabot. Kiválasztja és befogja a szükséges esztergakéseket. Meghatározza a gépbeállítási paramétereket. Elvégzi az esztergálást megadott pontossággal. Külső és belső hengeres felületet esztergál.

Csúcsok közötti hossztengelyt esztergál álló és futóbáb segítségével. Síkot esztergál. Külső és belső kúpos felületet esztergál, illeszt. Menetet vág. Alakos felületet esztergál, másol. Síktárcsa munkát végez. Beméreti vagy beméri a szerszámokat külső szerszámbemérő-gép esetén.

Felszerszámozza a gépet a megadott terv szerint. Belső szerszámbemérés esetén beméri a szerszámokat. Beírja a szerszámkorrekciók adatait a korrekció értéktárakba. Egyszerű megmunkáló programot készít. Alkalmazza az adott szerszámgép-vezérlés elemi utasítás készletét. Szükség esetén ciklus utasításokat alkalmaz.

   
  
   

Szükség esetén alprogramtechnikát alkalmaz. Bonyolult megmunkáló programot betölt mágneslemezről vagy számítógépes adatátviteli rendszeren keresztül. Felveszi a munkadarab nullpontját.

Grafikusan ellenőrzi a megmunkáló programot. Programfuttatást végez forgácsolás nélkül. Szükség esetén módosítja az általa írt megmunkáló programot. Rögzíti az előgyártmányt a készülékben, és meggyőződik a tájolás és a rögzítés megfelelőségéről.

Legyártja az első munkadarabot. Ellenőrzi, illetve ellenőrizteti az első darab méreteit, alak- és helyzettűréseit. Szükség esetén módosítja a szerszámkorrekció tárak, nullponttárolók adatait. Szükség esetén egyeztet a programmódosításról a programozó technológussal.

Számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC). CNC-gépet kezel. Fúrási műveletet végez fúrógépen. Kiválasztja és befogja a szükséges fúrószerszámokat. Felszereli a szükséges fúrósablont. Meghatározza a gépbeállítási paramétereket.

Elvégzi a fúrásokat. Gépi darabolást végez. Ellenőrzi a nyersanyag minőségét. Befogja a darabolandó nyersanyagot. Levágja a kívánt méretű munkadarabot. Szükség szerint éleket sorjáz. Méretet, darabszámot ellenőriz. Elvégzi az előírt munkadarab jelöléseket. Kiválasztja és befogja a szükséges marószerszámokat. Meghatározza a gépbeállítási paramétereket.

Elvégzi a marást megadott pontossággal. Marási alapműveleteket végez. Síkot mar. Lépcsős felületet csoportmaróval mar. Hornyot mar. Osztófejes munkát végez (fogazás, spirálhorony marás).

Befogja az előkészített munkadarabot. Kiválasztja a szükséges köszörűkorongot. Meghatározza a gépbeállítási paramétereket. Elvégzi a köszörülést megadott pontossággal.

Síkot köszörül. Hengerköszörülést (külső, belső) végez. Csúcsnélküli köszörülést végez. Alakos felületet köszörül. Szerszámélezést végez. Fűrészszalagot végtelenít. Fűrészszerszámot egyenget, hengerel, belső feszültséget beállít. Fűrészszerszámokon terpesztést, duzzasztást, stellitizálást végez. Fűrészszerszámokat élez.

Fagyalugép késeket élez, fen. Gyalufejet, késtartó tengelyt beállít, kiegyensúlyoz. Finomfelületi megmunkálásokat végez. Elvégzi a gyalulást, illetve vésést. Kiválasztja a szükséges gyalu-, illetve vésőkéseket. Meghatározza a gépbeállítási paramétereket. Vésési, gyalulási alapműveleteket végez.

Rész-szakképesítései:

  • esztergályos
  • fogazó
  • fűrészipari szerszámélező
  • köszörűs
  • marós
www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:Reformáció 500KépzéseinkI3 versenyVersenyeink_2017-18Határtalanul_2017ZSZC fotovoltaikus rendszerekÉrettségi 2017 ősz2016_2017SZÉJ_2017SZÉJ 2016Közzétételi listaA nevelő és oktató munkát segítőkPedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettségeIdegen nyelvi verseny (angol-német)I3-Integrált Internetes Informatikaverseny 2016Munkácsy Mihály, a művész és névadóMODERN FRIZURÁM HAJFONÁSSAL 20172015/2016Mindstorms EducationÖveges Délután 2016ÁlláshirdetésKözösségi szolgálatVersenyeredményekIskolaújságIngyenes Office 365Intézményv. pályázat 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Szalagvató 2017
Szalagvató 2017 osztályok HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:Dorina újabb sikere
2017. Nov. 13. (Hétfő)
Helikoni életérzés - Különdíj
2017. Jún. 5. (Hétfő)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Eseményeink: Nyílt nap - általános iskolások számára
2017. Nov. 22. (Szerda)
Techtogether Junior verseny - Sportcsarnok
2017. Nov. 23. (Csütörtök)
Öveges délután
2017. Nov. 29. 14:00 (Szerda)
További események...
 
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20