|

 

 
Legutolsó frissítés: 2020. Dec. 10. 7:49Jelenleg 14 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 580965Ezt az oldalt 2030 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1884 volt.
|
Középiskolások idegen terepen
Külföldön ismerkedtek a szakma rejtelmeivel
Zalaegerszeg - A Leonardo-program keretében a Páterdombi Szakképző Iskola diákjai külföldön szereztek tapasztalatot, míg a Ganz-Munkácsy iskola francia tanulóknak adott otthont.
Mint korábban lapunkban beszámoltunk róla, a Leonardo-program keretében három hétig Zala vendégszeretetét élvezték a franciaországi Le Mans-ból érkezett. autószerelőnek készülő középiskolás diákok, akik a Ganz-Munkácsy tanintézményben ismerkedhettek meg a magyar oktatással, valamint különböző autószalonokban voltak szakmai gyakorlaton. A francia iskola azért nevezetes, mert Forma-l-es autószerelőket is képeznek ott.
A 18 éves Jonathan Fouillet a Skoda autószerviznél töltötte gyakorlati idejét. Mint mondta, nem tapasztalt lényegi különbséget a két ország között, sem technikai felszerelés, sem pedig a gyakorlat terén. Azt azonban kiemelte, hogy míg Franciaországban kézhez kapnak minden tananyagot (beleértve a muszaki rajzokat is), addig Magyarországon minden tanulónak magának kell elkészíteni a dokumentumokat, vagyis sokkal többet foglalkoznak a műszaki-szerkesztési feladatokkal.
Egy másik tanuló, Julien Danid viccesen megjegyezte, hogy- mivel a Le Mans-i középiskolában soforöket is kiképeznek - a második Alain Prost titulus nem lenne ellenére. No de hát o autószerelőnek készül, s ha nem is feltétlenül a Forma-l-es terepen szeretne elhelyezkedni, azért egy nagyobb autóversenyzéssel foglalkozó cégnél szívesen bújná a kocsi alkatrészeit. Julien az Opel márkaszerviznél töltötte gyakorlatát, igazán új ismereteket nem szerzett, viszont számos elfeledett tudnivalót bányászott elő az emlékezetéből.
A Páterdombi Szakképző Iskola több vendéglátóipari és idegenforgalmi szakos hallgatója - szintén a Leonardo projekt keretében - kéthónapos időtartamra utazott ki idén nyáron Német- és Olaszországba, hogy konyhai és éttermi területen bővítsék szakinai és nyelvtudásukat. Kiderült, keményen hely) kellett állniuk az új környezetben, egy már működő egységben; a valódi gyakorlati helyzetek pedig sokkal élesebbek, mint a képzési szituációk.
A 12. évfolyamon Ruzsics Nikoletta és Diósy László egy négycsillagos szállodában dolgoztak felszolgálóként az olaszországi Schennában. Nikoletta rámutatott arra a sarkalatos pontra, hogy kint nagyon ügyelnek a minőségre: úgy tapasztalta, hogy nem a pénz számít elsősorban, hanem, hogy a vendég elégedetten távozzon. A külföldi munkát jóval életszagúbbnak festette le az iskolai-kabineti foglalkozásoknál. László még hozzátette, hogy míg más országokban kivétel nélkül minden a vendégről szól, itthon a dolgozók sem szorulnak teljes mértékben a háttérbe.
Az idei tanévben végzős Kondor Dániel Németországban pincérkedett - olyan sikeresen, hogy tanulmányai végeztével visszavárják a Bajorországban található schwangani panzióba. Mint Dániel említette, itthon a gyakorlati képzés során nem engedik Fizettetni a tanulót, s a rendelést is csak ritkán vehetik fel, munkájuk többnyire az asztal megterítésére, az ételek és az italok kihordására valamint a teríték leszedésére koncentrálódik. Ezzel szemben külföldön, megérkezése után néhány nappal, már egyedül vette fel a csoportos megrendeléseket és elintézhette a fizettetést is. A német vendégeket barátságosnak és bőkezunek festette le, akik több borravalót fizetnek, mint hazánk fiai. Igaz, nem olyan szívélyesek", mint az angolok és az amerikaiak többsége, akik a számla felével megegyező összegű borravalót nyomnak a pincér markába.
A 13. évfolyamos. technikus képzésben részt vevő Literáti-Nagy Máté szintén Sehwanganban töltötte gyakorlatát, konyhai terepen. Mint mondta, a konyhai előkészítés terén a németek jobban ragaszkodnak az előírt szabályokhoz, egy dolgozónak kint gyorsabbnak és precízebbnek kell lennie, annak ellenére, hogy a hazai és a külföldi munkamozzanatokban nem tapasztalt eltérést.
Abban mindegyik zalai diák egyetértett, hogy a vendéglátás területen külföldön lényegesen jobban lehet keresni. Ráadásul kint megbecsülik a munkaerőt, igaz, ennek fejében kőkeményen elvárják a megfelelő teljesítményt.
Fotó: Katona Tibor Tódor Tamás
|
|
Webdesign és programfejlesztés: Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
|
|

|