Magyar történelem - filmajánló - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokSzelektív hulladékgyűjtésDiákönkormányzatDiákjaink készítettékÖkolábnyom teszt1956-os témahétSolid EdgeMagyar HonvédségFormula Renault 2000Történelmi filmajánlóKérdések, 1. félévMagyar történelemEgyetemes történelemKérdések, 2. félévIngyenes Office 365Mindstorms EducationReformáció 500DiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 12 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 590017Ezt az oldalt 1235 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1157 volt.

Történelmi filmajánló

Magyar történelem

Középkor

Honfoglalás (1996): Sokat kritizált, a millecentenárium alkalmából készült alkotás, aminek egyik legfőbb tanulsága, hogy pénz nélkül nem lehet látványos mozit készíteni – különösen nem monumentális történelmi eseményekről.

Az a szép, fényes nap (1981): A jeles írónő, Szabó Magda drámájának TV-játék változata: a magyar államalapítás kezdetei. Milyen személyes és családi drámákon keresztül lépett a magyar nép a megmaradás sorsdöntő útjára.

Sacra Corona (2001): Megelevenedik a Képes Krónika: látványos mozi a XI. század második felének Árpád-házi testvérháborúiról.

Julianus barát (2001): Háromrészes sorozat a férfivá cseperedő fiúról, aki szerzetes lett, hogy megtalálja és megtérítse a magyarok keleti sztyeppén maradt törzseit.

Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? (1964): Úgy tűnik, mi magyarok vígjátékban erősek vagyunk. Mátyás király és olasz feleségének szerelmi kalandjai.

Magyar vándor (2004) Hont foglalni indul a magyar. Az Etelközben átmulatott búcsúéjszaka után ébredező hét vezér azonban már csak hűlt helyét találja a magyarjainak. Márpedig nélkülük új hazát találni nem lehet. Lóra kapnak hát, hogy felkutassák a szeretett népet. Fiaikat keresve bejárják a magyar történelmet.

István, a király (1984) A rockopera főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, és a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppány.

Koraújkor

A koppányi aga testamentuma (1967): Fekete István ifjúsági regényének feldolgozása: a török ellen élet-halál harcot vívó magyar végvári vitézek látványos (a humort és a szerelmet sem nélkülöző) kalandjai a XVI. század vérzivatarában.

Egri csillagok (1968): A korabeli magyar filmgyártás egyik legköltségesebb és leglátványosabb alkotása. A hazaszeretet könyve a hazaszeretet nagy tettéről.
A rab ember fiai

A nagyenyedi két fűzfa (1979): A nagy mesélő, Jókai Mórnak a legendás erdélyi kollégium környezetében játszódó elbeszélésének feldolgozása: diák-szerelem és vidám történelmi csínytevések a kuruc-labanc küzdelmek forgatagában.

Rákóczi hadnagya (1953) 1708. Bornemissza János, Vak Bottyán strázsamestere. Fegyverét a hazaszeretet vezérli és a szerelem Bíró Anna, a legszebb réthei lány iránt. Az elfogott gróf Starhemberg labanc generálist személyesen viszi el a fejedelemhez, így lesz belőle Rákóczi hadnagya.

XIX. század

A hídember (2002): A legnagyobb magyar élete nagyszabású, látványos filmen. Hogyan lett a léha huszártisztből hazája felemelésén dolgozó főúr.

Egy magyar nábob (1966): Jókai filmen: a reformkor küzdelmei, avagy hogyan sikerül az önpusztító nagyúri szenvedélybe ölt energiákat a haza építésének szolgálatába állítani.

Kárpáthy Zoltán (1966): Az előző mű folytatása: tiszta szerelem, becsület kontra ármánykodás a vagyonért – közben pedig zajlik a reformkor országépítése.

A Klapka-légió (1983): Egy kevéssé ismert fejezete múltunknak. Emigráns honvédtisztek utolsó próbálkozása egy új szabadságharcra – de a nemesség és a nép már békére, fellendülésre, kiegyezésre vágyik.

1848/49

A kőszívű ember fiai (1964): A mai napig ezt a filmet veszik elő a legtöbbet a TV-k március 15-én. Jókai megírta a szabadságharc mítoszát, Várkonyi Zoltán pedig generációk vizuális élményévé tette. A bécsi forradalom dicső és tragikus napjai, a diadal Isaszegnél, Buda hős visszavívása – és a bukás tragédiája.

Feltámadott a tenger (1953): Az ’50-es években parancsszóra kellett patetikusnak lenni. Ma nem így forgatnánk filmet 1848-ról, de azért Petőfiék világától biztosan nem volt idegen a romantikus hevülés és az önfeláldozó hazaszeretet.

80 huszár (1978): Hogyan lehet a Kádár-rendszer szellemi/lelki zűrzavarát, meghasonlását, rossz közérzetét, múltbéli példán keresztül ábrázolni. Hősies diadalok helyett fuldoklás a mocsárban.

II. világháború

A tizedes meg a többiek (1965): Más nemzetek epikus, hősies és látványos drámákat forgattak a II. világháborúról. Mi minden idők egyik legjobb vígjátékát. Kultikus mondatok, amelyek generációk közgondolkodásába ivódtak be.

Isten hozta őrnagy úr (1969): Zseniális könyvből zseniális film. Nevek, akik nélkül nincs magyar kultúra: Örkény István, Fábri Zoltán, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre. A háború embertelenítő valósága – fegyverek és vér nélkül.

Az ötödik pecsét (1976) 1944. A kiskocsmában a törzsvendégek (az órás, a könyvügynök, az asztalos, a fényképész és a kocsmáros) mindennapos dolgokról beszélgetnek. Nem is sejtik, hogy a felvetett elméleti kérdésre másnap már a nyilasok kínzókamráiban - a gyakorlatban, tetteikkel kell felelniük.

1956

A Nap utcai fiúk (2007): Amiről a történelemkönyvek keveset szólnak: hogyan szerveződtek meg tizenéves srácok spontán csoportokká, hogy felvegyék a harcot a világ egyik legerősebb haderejével szemben.

Szabadság, szerelem (2006): A szabadságharc ötvenedik évfordulójára készült látványos alkotás: hollywood-i módra a magyar hősiességről. Küzdelem fegyverrel és labdával, szerelem és áldozathozatal.

A Temetetlen halott - Nagy Imre naplója (2004) Mészáros Márta nem 56-ot választotta az első Nagy Imre film elsődleges témájául. Az ötvenhatos miniszterelnök életének azt a szakaszát tárja elénk, melyről a legkevesebbet tudhatunk, utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig.

Mansfeld (2006) Két évvel a forradalom után, a tizenhét éves Mansfeld Péter a felkelés újraélesztéséről és bebörtönzött sógora kiszabadításáról ábrándozik. Barátaival és Blaski Józseffel elkövetett gyerekes csínyeik, kamaszos balhékkal és apró köztörvényes bűnökkel keverednek. Sorsuk akkor pecsételődik meg, amikor elrabolnak egy őrségben álló rendőrtörzsőrmestert. A fiúk később vizsgálati fogságba kerülnek. Mansfeld Péter, hogy mentse a már életkora szerint súlyosan büntethető Blaskit és a többieket, a kihallgatások során mindent magára vállal.

A berni követ (2014) Napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre.

XX. század

A tanú (1969): A film melyet részben a félhivatalos betiltás misztikus aurája lengett körül. Fordulatai átmentek a köznyelvbe. Úgy tűnik, itt Közép-Európában a szatíra a legalkalmasabb a (fél)múlt bemutatására. Egy valódi legenda.

Csocsó, avagy éljen május 1-je! (2001): Hogyan lehet humorral ábrázolni egy diktatúra embertelen valóságát. A nevetés mellett érdemes megfigyelni a finom történelmi utalásokat is.

Rokonok (2006): Móricz Zsigmond megírta a magyar „uram-bátyám világ” rögvalóságát – ahol a korrupció mocsara felőrli a kevés tisztességest is – Oscar-díjas filmrendezőnk pedig szép képekkel forgatta le a történetet.

A napfény íze (1999) Egy magyar család három nemzedékének története; a felemelkedésé, a bukásé, a kudarcoké, szerelmeké és a küzdelmeké. A film egy zsidó család mindennapjait, gondjait, szerelmeit, mutatja be a magyar történelem viharos évtizedeiben.

Állami áruház (1952) Kocsis Ferenc kiváló dolgozót kinevezik az új állami áruház igazgatójává. Ilonka, Boriska, Dániel, Klimkó és Glauziusz bácsi segíti munkáját. Ilonkával eleinte csak vitatkoznak, majd a vetélkedésből hamarosan szerelem lesz. Közben Dancs, a régi igazgató elterjeszti a rémhírt, hogy az új szocialista kereskedelem nem képes kielégíteni a keresletet. Rokonaival és barátaival felvásárlási akcióba kezdenek, ami tömeghisztériához vezet. Az új áruház azonban állja a vásárlók ostromát, amíg megérkezik az áru utánpótlás.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Kék Bolygó- avatás
Szakmai Nap 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20