Az Ökoiskola Hálózat 312. Hírlevele - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaIskolaújságRólunk írtákSuliTVÖkoiskola hírlevél302. hírlevél305. hírlevél306. Hírlevél309. hírlevél310. Hírlevél311. Hírlevél312. Hírlevél313. Hírlevél314. Hírlevél315. Hírlevél319. Hírlevél320. Hírlevél322. Hírlevél323. Hírlevél329. Hírlevél330. Hírlevél331. Hírlevél332. Hírlevél333. Hírlevél334. Hírlevél335. Hírlevél336. Hírlevél337. Hírlevél339. Hírlevél340. Hírlevél341. Hírlevél342. Hírlevél344. Hírlevél345. Hírlevél346. HírlevélKülönszám347. Hírlevél348. Hírlevél349. Hírlevél350. Hírlevél352. Hírlevél353. Hírlevél357. HírlevélKülönszám359. Hírlevél363. Hírlevél365. Hírlevél366. Hírlevél367. Hírlevél368. Hírlevél369. Hírlevél398. HírlevélSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 12 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 590017Ezt az oldalt 1972 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1743 volt.

Az Ökoiskola Hálózat 312. Hírlevele

2012.03. 06.

Még 8 napig lehet benyújtani az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola Cím pályázatokat!

 


1. Általános iskolák környezetvédelmi oktatásának felmérése –környezetvédelmi rajpályázat diákoknak
2. Verespatak Múltja, Jelene, Jövője
3. Felhívás Békamentés 2012
4. Be Fair! Alapítvány közleménye és híre
5. Március 8-án nyílik Vácott az Artventura
6. Öko-Kupa és Névreszóló Facsemete Ültetés A Föld Napja Alkalmából
7. Környezetvédelmi Pályázat Középiskolai Tanulók Részére8. XI. Téli Élőfalu találkozó


1. Általános iskolák környezetvédelmi oktatásának felmérése –környezetvédelmi rajpályázat diákoknak

A partnerség a Visegrádi Alap támogatásával Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alapfokú oktatási intézményeinek iskolai, erdei iskolai és iskolán kívüli környezetvédelmi oktatását kutatja.

A felmérés kérdőíves formában történik, ami mind a négy ország nyelvén letölthető az alábbi címről:
http://www.eurohungaricum.hu/index.php/visegradi-alap/visegradi-aloldalak/kerdoiv-kutatas/

Azok az iskolák, akik kitöltik a kérdőívet, oktatási anyagot kapnak, melyet postán küldünk el számukra.

Ezek az anyagok képezik az alapját annak a rajzpályázatnak, melyen a kérdőívet kitöltő iskolák diákjai indulhatnak. Az oktató plakátok közös értelmezését követően készülhetnek el a pályázati rajzok.

Rajzpályázati felhívás:

A pályázat célja: a pályaművek mutassák be, hogy a diákok mit tesznek most a környezetvédelemért és az oktató anyagok hatására mit fognak majd tenni a jövőben.

Cím: „Mit teszek most a környezetemért” „Mit fogok tenni a jövőben?” - környezetvédelmi rajzpályázat
Kiíró: EuroHungaricum Közhasznú Alapítvány
Határidő: 2012. 04. 20.
Korhatár: 7-12 éves korú gyermekek
Nevezési díj: nincs.

A beadás módja:
• A pályázatokat A/4-es vagy A/3-as rajzlapon kell beadni.
• Bármely technikával készíthetők a rajzok.
• Mindenki 2 rajzzal pályázik.

A rajzok hátulján kérjük, hogy tüntessék fel az alábbi adatokat:
• Pályázatot készítő neve
• Születési dátuma
• Lakcíme
• E-mail címe
• Iskola neve
• Iskola címe
• Iskola e-mail címe

A pályázatokat postán lehet eljuttatni az alábbi címre:
Eurohungaricum Alapítvány
H-1116 Budapest, Építész utca 8-12.
A borítékra írják rá: EuHu környezetvédelmi rajzpályázat

Az értékelést az Eurohungaricum Alapítvány és partnerintézményei által felkért zsűri végzi.
A pályázatokat 15 napon belül elbíráljuk!
A legjobb rajzok készítői 5 napos ingyenes táborozási lehetőséget valamint környezettudatos ajándékcsomagot nyernek.

A rajzok az Alapítvány tulajdonába kerülnek, melyekkel szabadon rendelkezik.

http://www.eurohungaricum.hu/index.php/visegradi-alap/visegradi-aloldalak/rajzpalyazat/


2. Verespatak Múltja, Jelene, Jövője

Verespatak Múltja, Jelene, Jövője címmel nyílt országos vándorkiállítás a Marczibányi Téri Művelődési Központ M Galériájában. Cím: 1022 Budapest Marczibányi tér 5/a. A kiállítás március 20-ig tekinthető meg. A tárlat hétköznap 9.00-19.00, hétvégén 9.00-14.00 között várja az érdeklődőket.

További információ Vadászy Esztertől kérhető telefonon, (06-20-582-0119), vagy e-mailen (vadaszy.eszter@marczi.hu) keresztül.


3. Felhívás Békamentés 2012

A Zöld Út Békavédelmi Egyesület a vonuló állatállomány védelme érdekében békamentést végez a 2.sz. főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán,amelyre várja önkéntesek jelentkezését.

A mentés várható időpontja: 2012. március

A mentés elsősorban az esti és a kora éjszakai órákban fog zajlani, de szükség esetén napközben is lesz mentés.

A mentéshez szükséges eszközök: vödör, zseblámpa, láthatósági mellény és egy nagy adag elszántság.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Jelentkezés és információ:
Sámuel Zsuzsanna
E-mail: bekavedelem@gmail.com
Telefon:06-20-255-2579


4. Be Fair! Alapítvány közleménye és híre

A Be Fair! Alapítvány közleménye: A Be Fair! Alapítvány a Büntető Törvénykönyv társadalmi vitája kapcsán javaslattal él az illetékes minisztérium felé, hogy az állatkínzásra vonatkozó jogszabályt megszigorítsák. A javaslathoz bárki csatlakozhat, ha elolvassa az ezzel kapcsolatos cikket: http://www.utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/321-javaslat-az-allatkinzas-szigoritasara-a-miniszterium-fele-sokan-vagyunk-kevesen, illetve támogató mailt ír a minisztériumnak. Ez egyúttal megfelelő példa is lehet a diákok számára, hogy gyakorolhatják információs önrendelkezési jogukat, ezért kérjük a pedagógusokat, hogy ismertessék ezen közlemény tartalmát a tanulók felé.
 
A Be Fair! Alapítvány www.utajovobe.eu oldalán hetente legalább két alkalommal olyan cikket közöl, mely az OzoneNetwork Televízió természettudományos filmjeit kommenteli. A specifikusan megírt műsorajánló gyakran tartalmaz olyan információkat, melyek alapján az iskolai oktatás színesebbé, érdekesebbé tehető. Mindehhez felhasználható az oldalon található oktatási segédlet, illetve a házi feladatok lehetséges alapját képező ellenőrző kérdések is. Első filmajánló
,,A farkasok visszatértek Magyarországra”, http://www.utajovobe.eu/hirek/sokfeleseg/311-a-farkasok-visszatertek-magyarorszagra, mely a cikkben lévő link alapján a neten is megtekinthető.


5. Március 8-án nyílik Vácott az Artventura

Rendhagyó művészeti kiállítás-sorozat a fenntartható fejlődésért a Madách Imre Művelődési Központban.

A tárlat tavaly az ország 10 városában került bemutatásra. A fenntarthatósági tematikájú interaktív, tapintható kiállítás és road-show idén Pest megyében folytatódik. A projekt számos olyan elemet tartalmaz, amely egyedülállónak tekinthető.

ARTVENTURA utazó kiállítás.

Az Artventura egy rendhagyó művészeti kiállítás-sorozat és médiakampány az energiatakarékosság, a klímatudatosság és a megújuló energiák felhasználásának jegyében jött létre. A Madách Imre Művelődési Központban megrendezésre kerülő kiállítás a környezetvédelem fontosságán túl felhívja a figyelmet a fogyatékkal élőkre, és az egészséges életmódra.
 
Az ARTVENTURA 15 fiatal, kortárs képzőművész munkájának bemutatásával, sajátos, alternatív eszközökkel mutat rá az anyagtakarékosabb, a környezet- és természetközpontú gondolkodás fontosságára. Az alkotók jelentős része újrahasznosított alapanyagokkal dolgozott. A tárlat műtárgyainak világításához, bioerőművekkel, állványokra szerelt kerékpárok segítségével állítjuk elő az elektromos energiát.

A rendezvény megtervezésekor fontos szempont volt, hogy fogyatékkal élők is látogathassák a tárlatot. A gyengénlátók tájékozódását Breille-írás, mozgását pedig vezetőszőnyegek és korlát segíti. Az alkotások kézzel is megtapinthatók. A tapintható tárlat minden gyerek számára maradandó élményt nyújt.

A műtárgyak mellett a kiállítás másik része: fotóművészek munkáit bemutató természetvédelmi fotókiállítás, amely az élővilág szépségeinek bemutatásával arra emlékeztet, hogy mit is veszíthetünk az ökoszisztéma felelőtlen, határok nélküli kihasználásával.

Környezetvédelmi Nyílt Nap:
A kiállítás ideje alatt március 13-án, kedden környezetvédelmi nyílt napot rendezünk. A nyílt napon ismeretterjesztő előadásokat, környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásokat szervezünk a látogatók számára, s rendhagyó vak tárlatvezetésben lehet része a gyereknek.

Környezetvédelmi nyílt nap időpontja: március 13.
Csoportok bejelentkezése telefonon:
Artventura szervezés: 20-2925474
e-mail: info@artventura.hu
További információ: www.artventura.hu

Szeretettel várjuk Önöket az ARTVENTURA kiállításon!
A kiállítás ingyen megtekinthető március 8-március 30-ig.


6. Öko-Kupa és Névreszóló Facsemete Ültetés A Föld Napja Alkalmából

Az Ültess fát Alapítvány 2012-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg az „Ültess fát a jövőért!” egész napos környezetvédelmi rendezvényt a Bakonyban.

A névre szóló facsemeték elültetését minden évben gazdag családi program kísérte. Az idei esztendőben a színpadi bemutatókon, fellépéseken túl alapítványunk iskolák részére szeretne egy gazdag, vidám, hasznos vetélkedőt meghirdetni.

Témája:
- séta az erdőben – természet ismeret
- erőnléti próba (játékos akadálypálya leküzdése)
- megújuló energiák környezetünk megmentéséért
- szelektív hulladékgyűjtés és egyéb öko-tudatos szemlélet témaköre
- öKOndér (egy bográcsnyi hagyományos étel elkészítése)

Rendezvényünket 2012 április 21-én tartjuk, Vinyén.
A vetélkedőre vegyes csapatokat várunk: 8-12 éveseket a kvízjátékok, erőpróba leküzdésére (max. 5 fő) és 13-16 éveseket az Öko-Kondérban rotyogó étel előállításához (max. 5 fő )(ennél a feladatnál felnőtt segítséget is elfogadunk).

Részvétel feltételei:
- 5 fős csapat kiállítása (öKOndér készítése estén +5 fő- opcionális!)
- előzetes nevezés
- csapatszellem, öko-tudatosság és jókedv.

A vetélkedő mottója:
„Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben és csak az emlékeidet vidd haza!”

Vetélkedő menete:
Érkezés, regisztráció 9:00-10:00
Megnyitó 10:00
Vetélkedő kezdete 10:30
Vetélkedő (várható) eredményhirdetése 16:00

Vinye szűk környezetében három helyen rendezzük meg a versenyt. A csapatok – helyi segítség bevonása mellett – nevezési sorrendben vesznek részt az egyes helyszínek megmérettetésein.

Az Öko- kondérban a vetélkedő kezdetétől lehet megkezdeni az étkek elkészítését. Szabadon választott ételek készülhetnek, hozott alapanyagból. (opcionálisan, külön díjazás mellett!!!)

A vetélkedő utolsó állomása a faültetés helyszíne (ez is kb. 300 méterre van a központi rendezvény színtértől), ahol minden résztvevő elültet egy saját névtáblájával ellátott facsemetét. A névtábláról alapítványunk, az ültetés szakmai segítségéről és a facsemetéről a Bakonyerdő Zrt. gondoskodik.

Zsűrizés:
A vetélkedőt az összes állomáson elért eredmény alapján fogjuk értékelni.
Az öKOndér tartalmát neves szakács bevonásával külön értékeljük!

Díjazás:
A résztvevő csapatok közül az első három csapat megkapja alapítványunk Öko-Kupáját.
Minden kedves résztvevőt oklevéllel jutalmazunk.

Az öKOndér első három helyezettje is díjazásra kerül.

Nevezés:
Nevezni a http://www.ofi.hu/okoiskola/esemenyek/oko-kupa-nevreszolo oldalon lévő űrlap kitöltésével és visszaküldésével lehet. Nevezési díj nincs.

Helyszín megközelítése:
Vonattal Győr és Veszprém irányából, Vinye megállóig.

Bármilyen felmerülő kérdéssel, kérem forduljanak alapítványunk koordinátorához:

Horváth Orsolya 06-30/3253520, info@ultessfat.hu
Várjuk nevezésüket, a jó idő és jó kedv reményében:
Ültess fát Alapítvány7. Környezetvédelmi Pályázat Középiskolai Tanulók Részére

Az Arany János Általános Iskola Gimnázium, Százhalombatta Város Önkormányzata, valamint a Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság támogatásával pályázatot hirdet környezet-és természetvédelmi problémák feldolgozására.

Pályázók: 14-18 éves tanulók lehetnek
egyénileg, vagy maximum 3 fős csapatba szerveződve

A pályázat témája:
• Egészséges életmód
• Globális problémák
• Energiaforrásaink
• Az élővilág védelme
• A Föld panaszai
• Magyarország védett értékei a Kárpát-medencében

A pályázat tartalmazza:
• a pályázó nevét, iskoláját, vezető tanárát

A pályázat védnökei:
Honvári Károlyné
országos kémia szakértő
dr.Nagypataki Gyula
környezetvédelmi szakember
Börzseiné Györy Éva
EBK főmunkatárs

A pályázatokat:2012. május 5-ig kell beküldeni levélben az Arany János Általános Iskola Gimnázium címére:2440 Százhalombatta, Szent István tér 1., vagy az arany@mail.battanet.hu e-mail címre.
A borítékra kérjük ráírni: környezetvédelmi pályázat

A zsűri tagjai a környezetvédelemben több éve aktívan közreműködő szakemberek.

Eredményhirdetés: 2012. június 8-án (a pontos időpontról értesítést küldünk) a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáján

Százhalombatta, 2012. március 5.
Adorjánné Káldi Boglárka
szervező

http://www.ofi.hu/okoiskola/esemenyek/kornyezetvedelmi-120306


A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a varga.peter@ofi.hu címen.

A Hírlevél a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1. „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” támogatásával készült.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Kék Bolygó- avatás
Szakmai Nap 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20