Az Ökoiskola Hálózat 315. Hírlevele - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaIskolaújságRólunk írtákSuliTVÖkoiskola hírlevél302. hírlevél305. hírlevél306. Hírlevél309. hírlevél310. Hírlevél311. Hírlevél312. Hírlevél313. Hírlevél314. Hírlevél315. Hírlevél319. Hírlevél320. Hírlevél322. Hírlevél323. Hírlevél329. Hírlevél330. Hírlevél331. Hírlevél332. Hírlevél333. Hírlevél334. Hírlevél335. Hírlevél336. Hírlevél337. Hírlevél339. Hírlevél340. Hírlevél341. Hírlevél342. Hírlevél344. Hírlevél345. Hírlevél346. HírlevélKülönszám347. Hírlevél348. Hírlevél349. Hírlevél350. Hírlevél352. Hírlevél353. Hírlevél357. HírlevélKülönszám359. Hírlevél363. Hírlevél365. Hírlevél366. Hírlevél367. Hírlevél368. Hírlevél369. Hírlevél398. HírlevélSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 13 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 590730Ezt az oldalt 2236 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1734 volt.

Az Ökoiskola Hálózat 315. Hírlevele

2012.04.13.1. VÁLSÁGBÓL A VALÓSÁGBA - rajzpályázat
2. SZITAKÖTŐ PÁLYÁZAT
3. Gyepekről az asztalra – ingyenes családi program
4. A Föld napja Kiskunhalason
5. Az Artventura kiállításunk tovább utazik!
6. „Globális szemlélet a magyar tanárképzésben és közoktatásban”
7. Afrika Demográfiai Kihívásai című nemzetközi tanulmánykötet
8. „A Nap éltető és pusztító ereje”
9. Gyakorlati Kézműves Praktikák
10. Tavaszváró túra az E-misszió szervezésében!
11. Osztálykirándulás Galgahévízre
12. Forgó Morgó mese és rajz pályázat
13. André Kertész fotópályázat 2012.
14. Civil Marketing Műhely
15. Saláta hírlevél


1. VÁLSÁGBÓL A VALÓSÁGBA - rajzpályázat

Az idei rajzpályázatunkkal egy időutazásra invitálunk most minden általános iskolást a Válságból a valóságba. Képzeld el, hogy a mai napra teljesen elfogyott a Föld kőolaj- és a földgázkészlete!!!

A pályázatról bővebben:
http://oktatas.krisnavolgy.hu/rajzpalyazat-valsagbol-a-valosagba#more-3183

Németh Péter
http://oktatas.krisnavolgy.hu/

2. SZITAKÖTŐ PÁLYÁZAT

A környezeti és művészeti nevelést segítő Szitakötő oktatási program pályázatot hirdet a 2012/13 tanévre általános iskolák számára.
 
A pályázat nyertesei megkapják a negyedévi Szitakötő folyóirat példányait, a pedagógusok a folyóirat cikkeihez kapcsolódó képzéseken, a diákok interaktív foglalkozásokon vehetnek részt.
 
Lapozza át a folyóirat korábbi számait:
http://szitakoto.blog.hu/tags/lapoz%C3%B3
 
Az Ökoiskola Hálózat intézményei előnyt élveznek a pályázati elbíráláskor!
 
A pályázatot 2012. április 16-tól május 14-ig küldhetik be.
 
Az adatlap elérhető a Szitakötő honlapján: http://szitakoto.com/
 
dr. Horgas Judit programvezető
info@szitakoto.com
+36 20 322 6869


3. Gyepekről az asztalra – ingyenes családi program

(2012. április 14., 10-17 óráig)
A Tavasztól őszig magyar tájakon című, a Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódó programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

Bővebben:
http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=486


4. A Föld napja Kiskunhalason

Az alábbi ötleteket Mesterné Taskovics Valéria küldte el számunkra Kiskunhalasról, hogy bemutassa, Ők hogyan ünneplik meg a Felsővárosi Általános Iskolában a Föld napját 2012-ben.

http://www.ofi.hu/okoiskola-ofi-hu/temanapok-jeles-napok/felsovarosi-altalanos

Köszönjük!
 


5. Az Artventura kiállításunk tovább utazik!

Az ARTVENTURA utazó, környezetvédelmi, interaktív kiállítás az energiatakarékosság, a klímatudatosság és a megújuló energiák felhasználásának jegyében jött létre, a fenntarthatóság, a művészet és a fogyatékosok integrációjának hármas jelszavával. Működtetője a Paradicsom Klub, amely megalakulása óta munkálkodik a környezetvédelem, a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, a fogyatékos emberek integrációja érdekében.

Az ARTVENTURA Rendhagyó művészeti kiállítás-sorozat a fenntartható fejlődésért a Ceglédi Kossuth Művelődési Központban április 3-án nyílik.

Bővebben:
http://www.ofi.hu/okoiskola/esemenyek/aprilis-3-an-nyilik


6. „Globális szemlélet a magyar tanárképzésben és közoktatásban”

Tisztelt Ökoiskola Vezető, Tisztelt Pedagógus kollégák!

Ezúton szeretnénk meghívni Önt a 2012. május 3-án megrendezésre kerülő konferenciára és kerekasztal-beszélgetésre, amely a globális szemlélet elterjedtségét és megjelenésének további esélyeit méri fel a magyar közoktatásban és tanárképzésben.

A „Globális szemlélet a magyar tanárképzésben és közoktatásban” elnevezésű rendezvény elsődleges célja megteremteni a lehetőséget a párbeszédre a szakterület kulcsfontosságú érintettjei között annak érdekében, hogy a globális szemlélet minél erőteljesebben jelenjen meg a hazai formális oktatásban.
A rendezvény két fő területre fókuszál. A délelőtti szekció szakértői, meghívott előadói a globális dimenzió, ezen belül is főként a társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az aktív állampolgárság, a tolerancia, az interkulturális kommunikáció fogalmainak megjelenését vizsgálják a tanárképzésben. Ennek során a köszöntő és vitaindító beszéd és előadás mellett a résztvevők megismerhetik a témában frissen elkészült kutatás eredményeit, valamint a pedagógusképzésben megvalósult, aktuális, két „jó példát”.

A rendezvény délutáni szekciójának fő eseménye az „A globális nevelés esélyei a magyar közoktatásban” című szakértői kerekasztal-beszélgetés. A kerekasztal egyetemi oktatókat, oktatáspolitikai szakembereket, döntéshozókat és civil szakértőket ültet egymás mellé közös gondolkodásra, véleménycserére. A kerekasztalt követően két módszertani workshop bemutatására kerül sor. (Részletes, előzetes programot mellékeltünk.)

Az egyre erőteljesebb globalizáció kihívásaira az oktatásnak is reagálnia kell, mert központi szerepe van a jövő generációinak felkészítésében. Ebben nyújt segítséget a globális nevelés, egy olyan oktatási szemlélet, amely mindazon ismeretek, képességek, attitűdök és értékek elsajátítását célozza, amelyek biztosíthatják, hogy a világ igazságos és fenntartható legyen, ahol mindenkinek joga és lehetősége van képességei kiteljesítésére. A rendezvény távlati célja, egy szektorok közötti együttműködési hálózat létrehozása a nemzeti globális nevelési stratégia és a hozzá tartozó akcióterv kidolgozásának érdekében.

Az eseményen mintegy 60 fő vesz részt minisztériumok, parlamenti bizottságok, oktatási intézmények, a globális neveléssel foglalkozó nem-kormányzati szervezetek képviseletében.

A rendezvény szervezője a HAND Szövetség, együttműködésben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Könyvtárával, valamint az Anthropolis Egyesülettel. A rendezvény az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.

A szeminárium helyszíne: ELTE PPK aulája – Budapest, VII. kerület, Kazinczy u. 23-27.

Időpontja: 2012. május 3. 10:00 – 16:00

További információk és előzetes regisztráció április 18.-ig: globnev@hand.hu

Előre is köszönjük érdeklődését, részvételét!

Üdvözlettel,
Berecz Ágnes


7. Afrika Demográfiai Kihívásai című nemzetközi tanulmánykötet

Megjelent a BOCS alapítvány Afrika Demográfiai Kihívásai című nemzetközi tanulmánykötete.

Elérhető:
http://www.ofi.hu/okoiskola/esemenyek/megjelent-bocs


8. „A Nap éltető és pusztító ereje”

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület tisztelettel meghívja Önt „A Nap éltető és pusztító ereje” című konferenciára és sajtótájékoztatóra.
Évek óta a nyári szezon kezdete előtt a rendezvény szervezői tartanak egy tudományos konferenciát, amely a tavaszi és a nyári hónapokban megnövekedett kockázatokkal foglalkozik, és tájékoztatást ad arról is, hogy ezeket a kockázatokat miként lehet csökkenteni.

Ebben az évben a felkért szakemberek többfajta megközelítésben azt mutatják be, hogy a Nap milyen jelenetős mértékben segíti, de ugyanakkor veszélyezteti is az életet a Földön.

Erre a konferenciára elsősorban a sajtó munkatársait és a pedagógusokat hívunk meg, mert elsősorban ők azok, akik ezeket az ismereteket el tudják vinni a családokhoz és azokhoz a gyerekekhez, akik ezekben a hónapokban sok időt töltenek a szabadban.

A rendezvény
2012. április 24-én 10:00 órakor kerül megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

Cím: 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1. Díszterem

Bővebben:
http://www.ofi.hu/okoiskola/esemenyek/nap-elteto-pusztito


9. Gyakorlati Kézműves Praktikák

A Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetnevelési Egyesület TANFOLYAM keretében alkotó hétvégéket hirdet mindazok számára, akik az alábbi kézműves mesterségek rejtelmeibe kívánnak bepillantani, mesterségbeli fogásokat, technikákat elsajátítani, amit a mindennapi munkájukban, foglalkozásaikban tudnak kamatoztatni és jó közösségben szeretnék magukat érezni.

Erre a tanfolyamra főleg a közművelődési intézményekben dolgozó kollégákat, óvónőket, általános iskolai tanítókat várjuk.

A tanfolyam anyaga elérhető:
http://www.ofi.hu/okoiskola/esemenyek/gyakorlati-kezmuves-120412


10. Tavaszváró túra az E-misszió szervezésében!

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület idén is megszervezi tavaszváró túráját!

Helyszín: Beregi-sík, Márokpapi környéke
Időpont: 2012. április 22. vasárnap (Föld Napja)
Indulás: Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.) 10.00

Árak:
- túravezetés az adott napon ingyenes
- útiköltség 1.500 Ft/fő; az E-misszió Egyesület által bérelt különjárattal történő utazás esetén

Utazás:
- Egyesületünk különjáratot bérel, mely vasárnap reggel indul Nyíregyházáról. A korlátozott kapacitás miatt (35 fős autóbusz) az autóbuszos utazást választók esetében fontos a jelentkezés és a részvételi költség (1.500 Ft/fő) befizetésének sorrendje.
Találkozó: Nyíregyháza a vasútállomással átellenben lévő Profi üzletlánc parkolója. (buszindulás: a túra napján reggel 800)

- Egyéni utazás esetén: Budapestről Nyíregyháza az M3-as autópályán érhető el. A helyszín Nyíregyháza; Vásárosnamény; Márokpapi útvonalon, a 41-es úton közelíthető meg. A 41-es útról Csaroda után 2 km-re kell letérni jobbra. (E-misszió Egyesület Csiperke erdei iskolája - Kossuth u. 111 sz.).

Túra hossza: megközelítőleg 4-5 Km, ami sétával, fényképezéssel és pihengetéssel együtt 3-4 órát vesz igénybe.

Útvonalterv: Nyíregyháza; Vásárosnamény; Tákos; Márokpapi; Tarpa; Nyíregyháza
- Tákos (akik még nem jártak erre, azoknak ajánljuk a református templom -
200 Ft/fő a belépő - és a Keresztszemes Múzeum megtekintését, továbbá itt lehetőség van kávézásra is)
- Márokpapi Csiperke Erdei Iskola - túránk kiindulópontja - megújuló energiahasznosítási rendszereink bemutatása (napkollektor, napelem; használati meleg víz előállítás, fűtésrásegítés, elektromos áram termelés)
- Tarpa (Bereg Kincsei; helyi termékek boltja. Itt mindenki feltöltheti kiürülő aszalt-gyümölcs, lekvár és; Bereg-vére; készleteit.)
- Nyíregyháza

Visszaérkezés: előreláthatólag délután 17.00 óra

Jelentkezés feltétel: a jelentkezési lap kitöltése és Egyesületünkhöz személyes vagy elektronikus úton történő eljuttatása (szokezs@e-misszio.hu).

Bérelt busszal érkezők esetén a jelentkezéseket a útiköltség befizetését követően áll módunkban véglegesíteni (1.500 Ft/fő). A fizetés történhet Egyesületünk irodájában személyesen, vagy átutalással (Számlaszámunk:
Szabolcs Takarék - 68800109-11077444).

Bővebb információ: www.csiperkeerdeiiskola.hu E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület - 42/504-403, Szőke Zsuzsa; 20/431-8086, szokezs@e-misszio.hu

Üdvözlettel: Szőke Zsuzsa


11. Osztálykirándulás Galgahévízre

Mint ismeretes, a Gaia és Be Fair! Alapítvány osztálykirándulásokat szervez Galgahévízre megtekintendő az ott lévő ökofalut és az ott működő szövetkezetet. Most rövid cikkel, és fotókkal próbálunk kedvet csinálni a pedagógusoknak, hogy elvigyék a tanulókat a kistelepülésre. http://www.utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/474-nyilt-napot-tartott-a-gaiai-alapitvany-a-galgafarm-szovetkezet-es-az-okofalu-bemutatasa-qidegenvezetessel
 
Jelentkezni továbbra is itt lehet: http://www.gaiaalapitvany.hu/home/84-osztalykirandulasok-a-galgahevizi-oekofaluba
üdvözlettel:
 
Dr. Baranyi Róbert
Projektvezető
ÚT A JÖVŐBE


12. Forgó Morgó mese és rajz pályázat

Forgó Morgó, a kedves villanyóra rajzfilm-figura 2006 óta tanít bennünket, hogyan hűtsünk, mossunk, főzzünk, porszívózzunk energiatakarékosan, környezetbarát módon, hogyan takarékoskodjunk az energiával.
Most újabb kalandra hívja lelkes rajongóit, mert manapság még fontosabb, hogy odafigyeljünk környezetünk védelmére és a pénztárcánk vastagságára.
Pályázatunkra olyan meséket várunk, amelynek főszereplője Forgó Morgó. Minden egyes meséhez várunk mesénként maximum 3 féle illusztrációt, amiben fellelhetőek a történet mozzanatai.

Bővebben:
http://cecedhu.hu/aktualis/p%C3%A1ly%C3%A1zat/


13. André Kertész fotópályázat 2012.

Szigetbecse Községért Közalapítvány és a Sziget-csücske Természetbarátok Egyesülete a Szigetbecse Község Önkormányzat támogatásával fotópályázatot hirdet, felnőtt és ifjúsági (18 éves korig) korcsoportban, a következő két kategóriában:

1. Életképek lakóhelyünkről: hagyományok, építmények, utcaképek, események, lakóhelyünk jellegzetességei, bármi ami a róla alkotott kép által válik érdekessé, szerethetővé.
2. Környezetünk természetvilága: környezetünket körülvevő állat- és növényvilág, erdők, mezők, folyók, tavak, madarak, vadak, háziállataink, természet alkotta tájak bemutatása.

Részvételi feltételek: nevezni lehet mindkét korcsoportban és mindkét kategóriában maximum 5-5 db A4-es színes vagy fekete-fehér papírképpel. A pályázaton két évnél nem régebben készült alkotásokkal vehet részt, amennyiben képei nyilvános fotópályázaton még nem szerepeltek. Manipulált fotó nem küldhető be.
Nevezési díj nincs.
Pályázat benyújtási határideje: 2012. június 10.

Pályázat benyújtásának helye: Polgármesteri Hivatal 2321. Szigetbecse Petőfi Sándor u. 34.
Email: kerteszandre2012@gmail.com, telefon: 06-30-317-4285, 06-30-391-3325, 24-513-510

pályázónak jeligét kell választani. Minden fotó hátsó oldalára rá kell írni: a választott korcsoportot (felnőtt vagy ifjúsági), a kategóriát, a fotó címét, készítésének helyét és idejét, valamint a pályázó által választott jeligét. A fotók mellé lezárt borítékban helyezze el a pályázó adatait (nevét, címét, email címét, telefonszámát). A lezárt boríték tetejére írja rá a jeligéjét.

Díjazás: Felnőtt korcsoportban mindkét kategóriában
I. díj: 20.000 Ft értékű ajándékcsomag
II. díj: 10.000 Ft értékű ajándékcsomag
III. díj: 5.000 Ft értékű ajándékcsomag

Ifjúsági korcsoportban mindkét kategóriában
I. díj: 10.000 Ft értékű ajándékcsomag
II. díj: 8.000 Ft értékű ajándékcsomag
III. díj: 5.000 Ft értékű ajándékcsomag

A fenti díjakon kívül a szponzorok különdíjakat oszthatnak.
A pályázott fotókból fotókiállítás nyílik a Petőfi Sándor Művelődési Házban Szigetbecsén.
Az eredményhirdetés és a fotókiállítás megnyitójának várható időpontja június 29-e 18.00 óra.


14. Civil Marketing Műhely

A legtöbb iskolának, óvodának ma már van legalább egy alapítványa, egyesülete, melyet valószínűleg annak reményében hoztak létre, hogy ettől majd dőlni fog a sok pénz, amiből aztán a óvodába vagy iskolába járó gyerekek számára beszerezhető minden, mi szem-szájnak ingere.

Majd néhány hónap múlva szembetalálkozunk a valósággal: semmivel sem működünk jobban, nincs több pénzünk, csak a nyakunkba vettünk még egy gondot, a hátunkra meg még egy púpot. Szervezhetünk jótékonysági bált, rendezhetünk vásárt… Ha eltelik két év, gyűjthetjük az 1 %-kot… és várhatjuk, hogy jövőre talán jobban menjen.

Valóban így kell ennek lennie? Mit kellene másképp csinálni?

Persze a cégeknek könnyű, hiszen termelnek, eladnak, és hát ott a bűvös marketing. De alapítványként bizony meg van kötve a kezünk.
Valóban? De ki mondta, hogy a nonprofit szervezetek ugyanezt nem tehetik?
Ugyan a törvényi rendelkezések megszabják a kereteket, a marketinget a nonprofit szervezetek is használhatják.

Igen, de ki és mit és hogyan?

Erre nyújt egy forradalmi megoldást a Tengerecki Központ:

A Civil Marketing Műhelyben
Megtanítják a jelentkezőknek, hogyan hajtsák saját malmukra a vizet!


Áttörés az intézményeket kísérő szervezetek életében!
Megmutatják, milyen széles a marketing eszköztára, és felfedik a titkot néhány szemtelenül egyszerű és gátlástalanul jövedelmező módszerről, melynek segítségével a részvevők megsokszorozhatják eddigi bevételeiket!

A Civil Marketing Műhely:
Évente CSAK 1 alkalommal (májusban)
Csak 1 teremben (véges kapacitás)
VÉGRE megtanulható a különbség profik és amatőrök között

Ha most kihagyod, legközelebb 1 év múlva tanulhatod meg – mindössze 8 óra alatt – a vérlázító marketing trükköket!

Jelentkezz most, ne hagyd szervezeted még egy évig parlagon!
www.tengerecki.hu/civilmarketing oldalon.


15. Saláta hírlevél

Kedves Környezeti Nevelők, Pedagógusok, Érdeklődők!
Ismét jelentkezik a HUMUSZ Saláta hírlevele pedagógusoknak!

A tartalomból:
1. "Globális szemlélet a magyar tanárképzésben és közoktatásban"
2. Kevesebb szemetet! - SZJA 1% felajánlás
3. Tábori csalogató 2012
4. Rajzpályázat: Válságból a valóságba
5. Új tanösvény az Aquincum mocsarasában
6. Gyerekjáték a szemléletformálás
7. "A Föld Én vagyok"
.
és még számtalan más érdekes és hasznos hír várja az érdeklődőket a: http://humusz.hu/rovatok/salata oldalon.


A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a varga.peter@ofi.hu címen.

A Hírlevél a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1. „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” támogatásával készült.
 

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Kék Bolygó- avatás
Szakmai Nap 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20