Az Ökoiskola Hálózat 332. Hírlevele - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaIskolaújságRólunk írtákSuliTVÖkoiskola hírlevél302. hírlevél305. hírlevél306. Hírlevél309. hírlevél310. Hírlevél311. Hírlevél312. Hírlevél313. Hírlevél314. Hírlevél315. Hírlevél319. Hírlevél320. Hírlevél322. Hírlevél323. Hírlevél329. Hírlevél330. Hírlevél331. Hírlevél332. Hírlevél333. Hírlevél334. Hírlevél335. Hírlevél336. Hírlevél337. Hírlevél339. Hírlevél340. Hírlevél341. Hírlevél342. Hírlevél344. Hírlevél345. Hírlevél346. HírlevélKülönszám347. Hírlevél348. Hírlevél349. Hírlevél350. Hírlevél352. Hírlevél353. Hírlevél357. HírlevélKülönszám359. Hírlevél363. Hírlevél365. Hírlevél366. Hírlevél367. Hírlevél368. Hírlevél369. Hírlevél398. HírlevélSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 19 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 590169Ezt az oldalt 2230 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1954 volt.

Az Ökoiskola Hálózat 332. Hírlevele

2012.09.14.

 

1. Továbbképzés Ökoiskola-vezetőknek

2. Otthon az erdőben MKNE pályázat

3. A KOKOSZ erdei iskola, erdei óvoda továbbképzései

4. „Erdei iskoláról erdei iskolában -”- Az Erdei Iskola Egyesület saját élmény alapú továbbképzése

4. ERDŐGAZDA társasjáték

5. Hogyan tovább Fenntartható Fejlődés? konferencia beszámoló

6. A Bibó István Gimnázium ökoiskolai kezdeményezési

7. Röpdoga helyett - Gazdálkodj okosan! - online környezetvédelmi kvízjáték általános- és középiskolásoknak

8. BESZÉLGETÉSEK AZ ÖNELLÁTÁSRÓL - új kiadvány!

 

 

1. Továbbképzés Ökoiskola-vezetőknek

 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Ökoiskola Hálózat fejlesztési tevékenységének részeként egynapos nem akkreditált ökoiskola vezető-továbbképzéseket hirdet ökoiskolák vezetőségi tagjai számára.

 

A továbbképzéseken való részvétel ingyenes. A továbbképzés elvégzéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak, amelyet a 277/1997.(XII.22.) kormányrendelet 5. paragrafusa által szabályozott módon 5 kreditpont értékben a pedagógusok beszámíthatnak kötelezően teljesítendő pedagógus továbbképzési kötelezettségük részeként.

 

A továbbképzések helyszínei és időpontjai:

 

Kiskunhalas, Munkácsy Mihály Általános Iskola, 2012. október 12. 9-17 óra

 

Budapest, IV., Karinthy Frigyes ÁMK, 2012. október 18. 19. 9-17 óra

 

Győr, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, 2012. október 26 . 9-17 óra

 

Budapest, XIII., Gárdonyi Géza Ált. Isk. Herman Ottó Tagiskolája

2012. november 16. 9-17 óra

 

Jelentkezni az alábbi adatok megadásával lehet:

 

A választott képzés (helyszín, időpont):

 

Név:

 

Születési név:

 

Születési hely idő:

 

Anyja neve:

 

Munkahely neve:

 

Munkahely címe:

 

Beosztás:

 

Telefon:

 

E-mail:

 

Az adatokat a következő címre küldjék: varga.attila@ofi.hu  

 

A jelentkezés határideje: 2012. szeptember 30.

 

Egy továbbképzésen maximum 30 jelentkező vehet részt. A jelentkezéseket időrendi sorrendben fogadjuk. A jelentkezők a jelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról visszajelzést kapnak. A résztvevők a részletes programról a továbbképzés előtt tájékoztatót kapnak.

 

 

2. Otthon az erdőben MKNE pályázat

 

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület az IKEA támogatásával második alkalommal hirdeti meg pályázatát erdőkkel, fákkal kapcsolatos iskolai projektek tervezésére, Otthon az erdőben programja keretében. A pályázatra budapesti és Budapest 100 km-es körzetében működő általános és középiskolák jelentkezhetnek. Egy iskolából egy pályázat nyújtható be.

25 iskola részesül támogatásban. A nyeremény összértéke 160 000 Ft, mely egy része pénzügyi támogatás, és magában foglal egy terepi eszközökből álló készletet is. A pályázatot elnyert iskolák pedagógusai részére terepi képzést és konferenciákat szervezünk az év során.

A pályázati kiírást és a jelentkezés részleteit a www.mkne.hu/otthonazerdoben oldalon olvashatják, illetve az alábbi linkekről tudják letölteni:

http://mkne.hu/fajlok/otthonazerdoben/otthonazerdoben_palyazati_felhivas_2012-13_v2.pdf

http://mkne.hu/fajlok/otthonazerdoben/otthonazerdoben_palyazati_lap_2012-13_v2.pdf

 

A pályázat beadási határideje: 2012. október 10.

 

A tavaly támogatásban részesült iskolák megvalósult programjaiból 2012. szeptember 8-án kiállítás nyílt az IKEA Lakberendezési Áruház budapesti épületében. E napon az MKNE kalandtúrára várta a megjelenő családokat, vásárlókat.

 

A kiállításra és a pályázatra szívesen látunk minden kedves kollégát.

 

Halácsy Ágnes

(projektvezető, MKNE)

 

 

3. A KOKOSZ erdei iskola, erdei óvoda továbbképzései

 

A Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége a a Svájci- Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „ Égigérő tanterem” című projektjében 2013-2016 között meghirdetésre kerülő erdei iskola és óvoda támogatásokkal összefüggésben erdei iskoláztatással és erdei óvodáztatással kapcsolatos továbbképzéseket szervez pedagógusok és erdei iskola, erdei óvoda szolgáltatók számára.

 

A képzést ajánljuk:

azoknak az általános iskoláknak, és óvodáknak amelyek pedagógiai programjában szerepel az erdei iskola illetve óvoda, azt a környezeti nevelés részeként szakszerűen kívánják előkészíteni, igénybe venni és a későbbiekben feldolgozni valamint támogatottként rész kívánnak venni az „Égigérő tanterem” projektben.

 

az érvényes minősítéssel rendelkező erdei iskola szolgáltatóknak, amennyiben részt kívánnak venni a Svájci-Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projektben.

 

 

A képzés célja:

olyan szemléletmód kialakítása, amellyel a képzés résztvevői a környezeti nevelés aktív, tudatos „hírnökeivé” válhatnak és képesek felismerni a környezeti, természeti szocializáció személyiségformálásra gyakorolt pozitív hatását, jelentőségét

 

a képzés résztvevői olyan tudással és gyakorlattal rendelkezzenek, melyekkel képesek lesznek felkészülni egy-egy erdei iskolai/természetismereti gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó program bonyolítására, megszervezésére.

 

a jelentkezők kellő ismeretekkel rendelkezzenek erdei iskolai és/vagy természetjárási programok megszervezéséhez, a lehetséges helyszínek, gyakorlatok kiválasztásához, gyakorlati programok, tájbejárások vezetéséhez, valamint ismerjék meg azokat a szakmai, pedagógiai, oktatási alapokat, amelyek ehhez szükségesek.

 

További információk: www.kokosz.hu

 

Részletes felhívások:

http://www.kokosz.hu/images/stories/dokumentumok/2012/iskola_felhivas.doc

http://www.kokosz.hu/images/stories/dokumentumok/2012/felhivas.doc

 

 

4. „Erdei iskoláról erdei iskolában -”- Az Erdei Iskola Egyesület saját élmény alapú továbbképzése

Az Erdei Iskola Egyesület 60 órás akkreditált képzést hirdet „Erdei iskoláról erdei iskolában - saját élmény alapú továbbképzés” címmel. (Engedélyszám: OKM - 82/65/2012)

Várjuk azoknak a pedagógusoknak, osztályfőnököknek, tanítóknak, erdei iskola oktatóknak a jelentkezését, akik szeretnének megismerkedni az erdei iskolai nevelés fogalmával, módszereivel valamint pedagógiai jelentőségével oly módon, hogy a szükséges kompetenciákat a továbbképzés során saját élmények útján szerzik meg.

Az egyhetes együtt tanulás eredményeképpen a résztvevők:

megtapasztalják az ökologikus életmódot, a közösségi együttlét örömét és fejlesztő voltát;

megismerik a tapasztaláson alapuló tanulás módszereit;

képesek lesznek egy erdei iskolát teljes mértékben önállóan megszervezni a kezdeményezéstől a finanszírozáson át az értékelésig;

intézményükben közre tudnak működni az erdei iskolázás pedagógiai programba, helyi tantervbe és éves munkatervbe való beépítésében.

A képzés adatai:

Helyszín: Veronika Erdei Iskola - Gyűrűfű

Időpont: 2012. október 8. és október 13. között

Szervezési forma: egyhetes bentlakásos képzés

Szükséges felszerelések: jegyzetfüzet, golyóstoll

Részvételi díj: 62 000 Ft, melyhez az Erdei Iskola Egyesület saját tagjainak 10% támogatással hozzájárul.

A részvételi díj tartalmazza az egyhetes szállást, az egész napos étkezést és a terepi munkához, feladatokhoz szükséges anyag-, illetve eszközigényt.

A képzést vezetik: Dr. Németh Ibolya (Bia) – környezeti nevelő
Vajtáné Boros Éva - gyakorló tanító, tanár

Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 23.

Jelentkezés, további információ: Vajtáné Boros Éva
e-mail: eva.boros@freemail.hu
telefon: 20/2222-874

Pályázatokhoz is ajánljuk képzésünket, illetve együttműködő partnerként az Erdei Iskola Egyesületet!

 

 

5. ERDŐGAZDA társasjáték

 

Az ERDŐGAZDA társasjáték az erdőgazdálkodás és természetvédelem népszerűsítésében az elmúlt 10 év során jelentős szerepet játszott. Első megjelenése óta több mint 4000 példányt vásároltak a szép és igényes kivitelű táblás játékból. Az erdei iskoláknál hasznos tananyag, azon kívül elsősorban azok a családok vásárolták akik fontosnak tartják, hogy gyerekeik megismerjék az erdőt, az erdő élővilágát és az erdőgazdálkodás alapvető folyamatát.

 

A játék lényege a természeti értékek gyarapítása. A játékosok felelős erdőgazdaként művelik erdejüket, védik és szabályozzák vadállományukat. Képek segítségével megismerik a fákat, növényeket, állatokat, gombákat (képfelismerő kártyák). Megtanulják az erdészeti alapfogalmakat (kérdéskártyák) - és mint az életben - a szerencse is befolyásolja sikerességüket (szerencsekártyák). A játék csak természetes anyagokból (papír és fa) készül. Az első kiadás óta az ERDŐGAZDA társasjátékot a mindenkori szemléletnek megfelelően korszerűsítettük. A mostani kiadásban megtalálhatók a természetközeli erdőgazdálkodás új elemei.

 

Ajánljuk a természetismereti oktatáshoz, erdőgazdálkodóknak tevékenységük népszerűsítéséhez, természetszerető családoknak és mindenkinek, aki szereti az olyan igényes és szép játékot, amivel tanulni lehet és ami segíti a csapatszellem kialakulását.

 

A jelenlegi kiadás gondozója az EGERERDŐ Zrt.

 

A játék a kereskedelmi forgalomba korlátozottan kerül. Ára: bruttó 6400 Ft/db, postai utánvét esetén még a csomagolás és postaköltség díja.

 

Közvetlenül megvásárolható az alábbi helyeken:

 

Országos Erdészeti Egyesület (1021 Budapest, Budakeszi út 91; Tel: 1 201 6293, E-mail: titkarsag@oee.hu)

Sylvacons Kft. 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 109; Tel: 20 9122 520, E-mail: sylva@t-online.hu (itt megrendelhető postai utánvéttel is)

 

 

6. Hogyan tovább Fenntartható Fejlődés? konferencia beszámoló

 

"Hogyan kell előmozdítani a fenntartható fejlődést az Európai Unióban?"

"Mit kell tenni Rio+20 után, hogyan kell előmozdítani a fenntartható fejlődést az Európai Unióban?" - ez volt a fő kérdés a "Rio+20" utáni értékelő-elemző konferencián, melyet a GLOBE EU, A CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Global Footprint Network, es az Európai környezetvédelmi Iroda (EEB), szervezett az Európai Parlamentben, 2012. szeptember 5-én.

 

folytatás: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hirek/1237/580574/20120910_hogyan_tovabb_fenntarthato_fejlodes_1.htm

 

 

7. A Bibó István Gimnázium ökoiskolai kezdeményezési

 

A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium a GLOBE hálózat bázisiskolájaként már eddig is fontos szereplője volt a magyarországi környezeti nevelésnek. Az iskola idén nyerte el az Ökoiskola címet, és eddigi környezeti nevelési tapasztataira alapozva nagy lendülettel látott neki ökoiskolai tevékenységének. Minderről olvasható színes beszámoló az iskola honlapján:

 

http://www.bibo-halas.hu/oldalnavigacio/okoprogram.html

 

 

 

8. Röpdoga helyett - Gazdálkodj okosan! - online környezetvédelmi kvízjáték általános- és középiskolásoknak

 

A Harmónium Egyesület ötfordulós környezetvédelmi kvízjátékot hirdet.

A kvíz hasznos kiegészítője lehet a természetismeret, környezetismeret, kémia, fizika óráknak és minden olyan foglakozásnak, mely a környezetünk megismerésének és megóvásának szükségességét helyezi előtérbe.

Helyettesíthet röpdolgozatot, lehet játszani házi feladatként, esős időben unaloműzőként, de szolgálhat akár egy egész óra témájául is.

Vegyen részt Ön is tanítványaival a játékban!

 

A Gazdálkodj okosan! c. kvízsorozat első kérdéssora:

http://www.aprolepes.hu/jatek

 

A helyesen játszó, regisztrált játékosok között minden forduló végén környezettudatos ajándékot sorsolunk ki, az ötödik fordulót követően pedig, az összes forduló kérdéseit legalább egyszer helyesen lejátszók között kisorsoljuk a verseny fődíját, egy kerékpárt.

 

A Gazdálkodj okosan! kvízjáték részletes játékszabálya:

http://www.aprolepes.hu/jatssz-veluenk/energiakviz/energiajatekleiras

 

e-mail: info@aprolepes.hu

 

 

Aprólépés csapat - Harmónium Egyesület

www.aprolepes.hu

+36 1 210 3090

http://www.facebook.com/aprolepes

 

 

9. BESZÉLGETÉSEK AZ ÖNELLÁTÁSRÓL - új kiadvány!

 

Létezik hazánkban egy faluközösség, ahol maguknak termelik meg az élelmiszert, saját malomban őrlik a gabonát. Saját kútból húzzák az ivóvizet, a szennyvizet pedig nádgyökérteres tisztítóban kezelik. A fahamuból mosás céljára hamulúgot készítenek.

 

Lehet ma így élni?

A válasz: igen.

A helyszín: Somogyvámos, Krisna-völgy.

 

Krisna-völgy ökofalu tapasztalatait rendkívül gyakorlat-orientáltan foglalja össze a "Beszélgetések az önellátásról" című könyv. Biogazdaságuk vezetői tizenöt dialógusban adják át tudásuk legjavát, közel két évtizedes tapasztalataikat. Haszonnal forgathatják a könyvet mindazok, akik önellátó családi gazdaságot terveznek, vagy akár kisebb veteményes, kerti tó létrehozásán törik a fejüket.

 

"...amolyan letehetetlen olvasmány. Faltam a sorokat, vágytam tudni mit termelnek kertészetükben, hogyan tartósítják ételeiket, hogyan teszik biztonságossá a kútvizet, mi az, amit nem tudnak előállítani maguk és pénzért kell beszerezniük, hogyan működik egy ilyen falu gazda(g)sága?" /Petrik Ida, a videkielet.hu alapítója/

 

Kiadja: Öko-völgy Alapítvány

Ára közvetlenül a kiadó honlapján rendelve: 2540 Ft + postaköltség

http://okovolgy.hu/megjelent-uj-konyvunk-beszelgetesek-az-onellatasrol/

 

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a varga.peter@ofi.hu címen.

 

A Hírlevél a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1. „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” támogatásával készült.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Kék Bolygó- avatás
Szakmai Nap 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20