Az Ökoiskola Hálózat 345. Hírlevele - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaIskolaújságRólunk írtákSuliTVÖkoiskola hírlevél302. hírlevél305. hírlevél306. Hírlevél309. hírlevél310. Hírlevél311. Hírlevél312. Hírlevél313. Hírlevél314. Hírlevél315. Hírlevél319. Hírlevél320. Hírlevél322. Hírlevél323. Hírlevél329. Hírlevél330. Hírlevél331. Hírlevél332. Hírlevél333. Hírlevél334. Hírlevél335. Hírlevél336. Hírlevél337. Hírlevél339. Hírlevél340. Hírlevél341. Hírlevél342. Hírlevél344. Hírlevél345. Hírlevél346. HírlevélKülönszám347. Hírlevél348. Hírlevél349. Hírlevél350. Hírlevél352. Hírlevél353. Hírlevél357. HírlevélKülönszám359. Hírlevél363. Hírlevél365. Hírlevél366. Hírlevél367. Hírlevél368. Hírlevél369. Hírlevél398. HírlevélSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 14 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 590731Ezt az oldalt 1852 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1772 volt.

Az Ökoiskola Hálózat 345. Hírlevele

 

2013. január 24.

 

1. "Láss, alkoss, gyarapíts!" – fotópályázat a kárpát-medencei értékeink megőrzéséért

2. Médiakampány a szelektív hulladékgyűjtésért

3. V. Dél-alföldi Zöld Diákparlament

4. Akkreditált pedagógus továbbképzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében

5. Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2013

6. Komposztálás Ünnepnapja

7. Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny

8. Lehoczky János Díj

9. „Közös Jövőnk” környezetvédelmi verseny 2012/2013

10. Fiatalok az európai erdőkben 2013 - Nemzetközi fenntarthatósági és környezetvédelmi tanulmányi verseny

11. A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt

 

1. "Láss, alkoss, gyarapíts!" - fotópályázat kárpát-medencei értékeink megőrzéséért

 

A Lokomotív Turista Egyesület és a Varangy Akciócsoport Egyesület akciót hirdet a védett és veszélyeztetett kétéltűek és hüllők megismerésére, védelmére. Az állatokról készült képeket nemcsak Magyarországról, hanem az egész Kárpát-medencéből várják. A képeket a toth.mihaly@science.unideb.hu e-mail címre lehet elküldeni, melyhez mellékelni kell a kép elkészítésének dátumát és helyszínét is.

Az egyes hónapok nyerteseit a www.varangy.hu honlapon, valamint a program Picasa webalbumában teszik közzé. Az év legjobb fotóját a honlapra feltöltött képek közül közönségszavazással választják ki. A legnépszerűbb képek szerzője tárgyjutalomban is részesül, csakúgy, mint a legtöbb képet beküldő, a legtöbb helyszínről adatot szolgáltató és a legtöbb fajt megörökítő résztvevő. Egy személy több alkalommal is küldhet fotókat.

 

2. Médiakampány a szelektív hulladékgyűjtésért

 

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség országos médiakampányt indított a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében. A reklámfilmek, plakátok – amelyek szabadon letölthetőek és másolhatóak – ezen a linken elérhetőek:

http://www.szelektivinfo.hu/intelligens-kuka-nincs-csak-gondolkodo-ember

 

3. V. Dél-alföldi Zöld Diákparlament ülés

 

A gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola 2013. március 12-én (kedden) szervezi meg az V. Dél-alföldi Zöld Diákparlament ülését, melynek témája a papír.

Javaslatok a téma feldolgozásához:

- a papír alapanyagai, alternatív lehetőségek

- a papír sokoldalú felhasználásának lehetőségei

- a szelektív gyűjtés, újrahasznosítás

- helyi tapasztalatok

- vélemények, kérdések megfogalmazása

 

Előzetes feladatként, a márciusi találkozóra olyan alkotást kérnek a szervezők, ami valamilyen papírból készül (pl. hulladékból kollázs, papírmasé, makett). A régió ökoiskoláiból szeretettel várják a résztvevőket. A részvételi szándékot január 30-ig kell jelezni az igazgato@kisb-gyomae.sulinet.hu e-mail címen.

 

4. Akkreditált pedagógus továbbképzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében

 

A 2013 tavaszán induló továbbképzés 60 órás, a képzés főként terepi alkalmakból áll. Előképzettséget nem igényel és bármely szakos pedagógusok jelentkezhet rá, akik elhivatottak a környezeti nevelés terén. A nemzeti park szakemberei olyan módszertani fogásokat mutatnak be, amelyek hozzásegítenek egy környezeti nevelési program összeállításához és annak élményszerű megtartásához.

A program címe: „A környezeti nevelés megvalósítása terepi körülmények között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság lehetőségeit felhasználva”

Jelentkezés, információ: www.dinpi.hu oldalon.

A képzés időpontjai: április 4-5-6. és április 25-26-27.

Jelentkezési határidő: március 25.

Ára: 70 000Ft (bruttó), mely tartalmazza Budapestről a helyszínekre szállítást, az ebédeket és a királyréti szállás díját is.

 

Helyszínek:

1. nap: Budapest, Szemlő-hegyi-, Pál-völgyi- és Mátyás-hegyi barlangok.

2. nap: Ócsai Tájvédelmi Körzet, Tájház, Turján Ház, Árpád-kori Református templom

3. nap: Budai Sas-hegy TT, Kutya-hegy (Terepi programok)

4. nap: Szénások Európa Diplomás Terület (Terepi program a Jági tanösvényen)

5. nap: Esztergom, Strázsa-hegyi tanösvény és Duna Múzeum

6. nap: Királyréti Erdei Iskola

 

További információ: Dr. Jankainé Németh Szilvia : 30/663-4614, vagy esztergom@dinpig.hu

 

5. Fülemüle tehetségkutató informatika verseny 2013

 

A verseny kiíróinak a hallássérült fiatalok integrált oktatását megkönnyítő alternatív pedagógiai módszerek fejlesztése, kipróbálása és közzététele terén közösen elért eredményeit 2010-ben a Tempus Közalapítvány a Hálózati tanulás díjjal jutalmazta. Az elismeréssel járó támogatást a Fülemüle hálózat tagjai egy országos informatikai verseny kiírására, ezen belül a versenyen eredményesen szereplő tanulók díjazására fordították, hagyományteremtő céllal.

A verseny kétfordulós egyéni verseny. Az első fordulót az iskolák rendezik meg, felhasználva a verseny honlapján (http://www.tehetseggondozas.hu ) közzétett versenyfeladatokat és betartva a jelen versenykiírás szabályait. A második fordulóba, az országos versenyre az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján.

A második fordulót a verseny kiírója szervezi. Kiküldi a versenyzőknek a feladatokat, értékeli a visszaküldött versenymunkákat és eredményt hirdet. A verseny lényegében az interneten, illetve elektronikus módon (elsősorban e-mail) bonyolódik.

Kategóriák

I. Általános kategória: Bármely magyar nyelven beszélő, nappali rendszerű általános iskolai, középiskolai vagy szakiskolai oktatásban résztvevő diák jelentkezhet ebbe a kategóriába, akinek jelentkezését szülei és iskolája támogatják. (Határon túli magyar fiatalok is jelentkezhetnek.)

II. Speciális kategória: Azok a hallássérült fiatalok, akik integráltan vagy szegregáltan az általános iskola felső tagozatán vagy középiskolában tanulnak, jelentkezhetnek ebbe a kategóriába.

Az első fordulóban a versenyzők a következő témakörök közül választhatnak:

- Általános kategóriában: Megújuló energiák; Ökolábnyom; Bioélelmiszerek; Természetes színezékek; Passzívház; Energiatakarékos megoldások; Ökoiskola; A szemét útja (újrahasznosítás, ártalmatlanítás, vagy szemét hegyek); A fenntarthatóság.

- Speciális (hallássérült) kategóriában: Madarak; Szobanövények (otthon, iskolánkban...); A négy évszak; Konyhakert; Környezetünk élővilága; Komposztálás; Szelektív hulladékgyűjtés.

Használható szoftverek: MS Office, Open Office vagy LibreOffice prezentációkészítő programjai. Speciális kategória esetén a feladat megoldható az iskolában használt interaktív tábla szoftverrel.

 

Az országos versenyre - a tanulók és a tanárok igénye esetén - az iskola nevezi a tanulóit, maximum három főt, az iskolai forduló eredményei alapján.

A három versenyző pontosan kitöltött, a tanuló, a szülő és a felkészítő pedagógus által aláírt jelentkezési lapját az iskolák továbbítják postai úton, vagy faxon a kiírónak. Ezzel egy időben a tanulók munkáját is beküldik e-mailben a web@egressy.info címre. A munkák beérkezését követően a válasz e-mailben a kiíró egy űrlapot amelynek kitöltésével elektronikusan is meg kell adni a jelentkezési lapon megadott adatokat az elektronikus feldolgozás megkönnyítése érdekében.

A versenykiíró főszervező:

Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola, nevezési határidő: 2013. február 17.

 

Első (iskolai) forduló: A versenyfelhívás legkésőbb 2012. december 21-én megjelenik a verseny honlapján, (http://www.tehetseggondozas.hu/) ahol megjelennek a verseny első (kreatív jellegű) feladatai is, valamint a jelentkezési lap. A versenyen részt vevő tanulók megoldják a feladatot, azaz elkészítik a pályamunkáikat, amelyeket az iskola informatika tanáraiból alkotott zsűri értékel és kiválasztja a három legjobb pályamunkát, ill. tanulót. Velük (a pályamunkákkal és a kitöltött nevezési lapokkal) nevezhet az iskola az országos versenyre. A beküldési határidő 2013. február 17.

A beküldött pályamunkákat az országos versenybizottság kategóriánként értékeli és az eredményeket 2013. február 25-ig megjelenteti a verseny honlapján. Közli azok névsorát, akik tovább jutottak és megoldhatják és beküldhetik a következő feladatot.

Második forduló: A továbbjutó tanulók iskolájának, a kapcsolattartó tanárnak a versenybizottság (zsűri) kiküldi a következő feladatot, legkésőbb 2013. március 1-ig. A feladat megoldására egy hét áll rendelkezésre, 2013. március 17-ig az iskola (vagy a tanuló) beküldi a feladat megoldását a kiírónak e-mailben, amelyet a kiíró visszaigazol.

 

6. Komposztálás Ünnepnapja

 

2012-ben 35 komposztálást ünneplő rendezvény volt az országban. A beküldött beszámolók, módszertani leírások, képek alapján felhasználásával készült galéria, összefoglaló a következő linkeken érhetők el:

 

1. Komposztált az ország - összefoglaló

http://humusz.hu/hirek/humusz-hirek/komposztalt-az-orszag/10994

 

2. Képek a 2012-es Komposztálás Ünnepnapjáról -

http://humusz.hu/komposztalj/galeria/2012

 

3. Egy új zöld jeles nap története -

http://www.humusz.hu/hirek/szakmai-cikkek/hogyan-lett-zold-jeles-nappa-komposztalas-unnepnapja/11024

 

4. Videofilm: a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény békési intézményegységének összefoglalója a 2012-es komposztünnepről.

http://humusz.hu/filmek/filmek-itthonrol/komposztalas-unnepnapja-2012

 

7. Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny

 

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny magyar nyelvű egyéni verseny, bármely magyarországi iskola 7-10. évfolyamos tanterv szerint tanuló diákja nevezhet, a verseny kiírója: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

A verseny célja a tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének és azon belül is könyvtárhasználati eszköztudásuk, szövegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk fejlesztése. Mindemellett célja az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciák fejlesztése, az iskolai tanulási folyamat során részekre bontott ismeretelemeket egységbe foglaló, szintetizáló, az információs műveltséget és a forráshasználati képességeket mozgósító tudás mérése, értékelése.

 

A verseny kategóriái korcsoportok szerint

I. kategória: 7-8. évfolyamos tanulók

II. kategória: 9-10. évfolyamos tanulók

 

A verseny témája, ismeretanyaga, felkészüléshez felhasználható irodalom: „Sokszínű világ – a biodiverzitás az irodalomban, a művészetekben és a tudományban”

A verseny témájához – könyvtárhasználati, információkeresési verseny lévén – nincsen megadott bibliográfia. A felkészülés és a verseny során a tanulók használhatnak nyomtatott és elektronikus bibliográfiákat, lexikonokat, enciklopédiákat, egyéb kézikönyveket, monográfiákat, tanulmányköteteket, időszaki kiadványokat, katalógusokat, egyéb forrásokat.

 

Nevezni a megyei/fővárosi versenyszervezőknél lehet, elérhetőségeik a verseny honlapjáról letölthetők: www.opkm.hu. A megyei/fővárosi versenyre a nevezés határideje: 2013. január 31.

Az 1. iskolai forduló időpontját és helyszínét a közoktatási intézmények határozzák meg (az iskolák könyvtárosai, könyvtáros tanárai helyi verseny megrendezése nélkül is nevezhetnek tanulókat a megyei, illetve fővárosi versenyekre.)

A 2. megyei/fővárosi forduló helyszínét a megyei/fővárosi szervezők határozzák meg, időpontja: 2013. március 4., hétfő 10 óra

A 3. országos forduló időpontja: 2013. április 24-25., szerda – csütörtök, helyszíne: később megnevezendő budapesti iskolai könyvtár

A továbbjutás feltétele, a továbbjutottak értesítésének módja az egyes fordulókból

Az 1. fordulóban a közoktatási intézmény dönt a továbbjutókról, és biztosítja ezzel a 2. fordulóba való nevezés jogát. 2. forduló: az országos döntőbe jutás feltétele az írásbeli versenyen elért 1-16 helyezés.

 

A megyei/fővárosi és az országos fordulóra a feladatsort az országos versenyszervező biztosítja. A feladatsorok a verseny témájához sok szempontból kapcsolódó, azt több tudományterület felől megközelítő forráshasználati és könyvtárhasználati feladatokat tartalmaznak, melyeken keresztül komplexen kell bemutatniuk a tanulóknak információs műveltségüket is.

A kategóriánkénti első három helyezett kiemelt könyvjutalmat kap. Valamennyi döntőbe jutott diák és felkészítője oklevelet és könyvjutalmat kap, és részt vehetnek a döntő kétnapos programjain. Lehetőség van különdíj kiosztására is − a zsűri javaslata alapján.

 

A verseny honlapja: http://www.opkm.hu, E-mail: bod@opkm.hu  

 

8. Lehoczky János Díj

 

Az Erdei Iskola Egyesület (EIE) az Erdei Iskola Program támogatásával 2005-ben megalapította a Lehoczky János Díjat. A díjat az erdei iskola mozgalom területén tevékenykedő, az erdei iskola mozgalom szereplői által elismert személy kapja, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásához, hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megőrzéséhez, fejlődéséhez, népszerűsítéséhez, és tapasztalatát, tudását megosztja, átadja embertársainak, ezáltal biztosítva a folytonosságot.

A díj célja emléket állítani a fiatalon elhunyt, ám gazdag munkásságot maga után hagyó környezeti nevelőnek, pedagógusnak, és díjazni a Lehoczky János emlékéhez méltó munkásságot folytató erdei iskolázókat, környezeti nevelőket. A díjazott a díj által erkölcsi megbecsülésben részesül.

 

A díjra az a személy jelölhető a aki etikailag feddhetetlen, szakmai munkáját az ifjúsági korosztály számára pozitív példát mutatva végzi, és eleget tesz az alábbi szempontok valamelyikének:

1. Munkásságával sokat tesz az erdei iskola mozgalom kiterjesztéséért. Publikációkkal, előadásokkal, továbbképzésekkel segíti népszerűsítését, minőségi fejlesztését.

2. Munkájával sokat tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásához, a fenntartható fejlődést népszerűsíti. Hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megerősítéséhez.

A jelölések beérkezési határideje 2013. február 15. éjfél. A jelöléseket az www.erdiskegy.hu honlapról letölthető jelölőlapon lehet megtenni, benyújtani pedig az alábbi e-mail címre kell: erdeiiskola@erdiskegy.hu.

A díj odaítéléséről a szervezet által jelölt 3 tagú kuratórium dönt. A kuratórium elnöke Rozsnyai Kamilla, tagjai: Szabóné Kovács Ilona, Vajtáné Boros Éva.

 

9. „Közös Jövőnk” környezetvédelmi verseny 2012/2013

 

Célcsoportja:

A Magyar Műhely ÁMK a Széchenyi István Egyetem közreműködésével környezetvédelmi versenyt hirdet általános iskolák, 6 vagy 8 osztályos gimnáziumok 13-14 éves tanulói, azaz 7-8. évfolyamos tanulók részére.

Minden nevező csapat eljuthat a III. fordulóig, ha az első kettőt lelkiismeretesen, gondosan teljesíti. A szervezők felhívjuk a figyelmet arra, hogy az internetről „összeollózott” dolgozatokat nem tekintik lelkiismeretes munkának. Amennyiben SNI tanulókból álló csoport is jelentkezik a versenyre, biztosítják számukra a többlet időkeretet a feladatok megoldása során, az egyenlő bánásmód biztosítása érdekében.

I. forduló: A versenyre benevezett csapatok (4 fős) egy feladatlapot kapnak, amelyek a mm_amk@vipmail.hu, gaboda@gmail.com e-mailcímekről kérhetők. Ezt kitöltve határidőre, 2013. február 22-ig vissza kell küldeniük.

II. forduló: A csapatok kapnak egy kifejtős kérdést, melyet írásban, előadásszerűen ki kell dolgozniuk és postai úton visszaküldeniük. Meg kell tervezniük továbbá, hogy ezt szóban előadva, hogyan szemléltetnék. A szemléltető anyagot a III. fordulóra el is kell készíteni. Kifejtős téma: „Ökobarát iskola - ahogy mi látjuk”

Beküldési határidő: 2013. március 22.

 

A kiselőadást mind kézzel írva (szépírással), mind gépelve be lehet nyújtani. Egyik megoldás sem jelent előnyt. Kézírással 5-6 oldalas, gépírással 4-5 oldalas (12-es betűméret, 1,5 sorköz) szöveges munkát várnak, mely magyarázó rajzokkal, képekkel kiegészíthető.

Segítő szempontok:

- Saját iskola vagy egy elképzelt, fiktív ökoiskola bemutatása

- Környezettudatos magatartás az iskola mindennapjaiban

- Környezetbarát szempontok jellemzése: közlekedés, hulladékgyűjtés, energiaellátás…

- Egyéb tetszőleges szempontok

Nem kell minden szempontot kifejteni. A lényeg, hogy a kifejtés kerek, egész, jól felépített legyen. A szempontok csak segítségül szolgálnak.

Előnyben részesülnek azok a csapatok, akik igyekeznek a legtöbb „terminus technicus”- t magyar kifejezéssel, körülírással helyettesíteni, s az idegen szót csak utána, esetleg zárójelbe téve írják, vagy a dolgozatot olyan „kislexikon”-nal ellátva adják be, mely tartalmazza a szómagyarázatokat.

III. forduló: A verseny utolsó fordulója a Magyar Műhely ÁMK épületében lesz. Részei: kifejtős kérdés előadása, feladatok írásban és szóban az előre megadott témákból: Fertő-Hanság Nemzeti Park, vízszennyezés, ökoturizmus, tudatos vásárlás. A négy témakört a csapat 4 tagja megoszthatja, így könnyebb a felkészülés.

Időpontja: 2013. április 27.

Jelentkezés az I. forduló visszaküldésével történik postai úton vagy a következő e-mail címekre: mm_amk@vipmail.hu, gaboda@gmail.com , Finszter- Boda Gabriella Magyar Műhely ÁMK 9097 Mezőörs, Fő u. 64. Jelentkezéskor fel kell tüntetni az iskola nevét, címét, a felkészítő pedagógus nevét, szakját, a csapat nevét, a tagok névsorát, az évfolyamuk számát.

 

10. Fiatalok az európai erdőkben 2013 - Nemzetközi fenntarthatósági és környezetvédelmi tanulmányi verseny

 

Az Országos Erdészeti Egyesület és a “Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Bizottság fenntarthatósági és környezetvédelmi versenyt hirdet Fiatalok Az Európai Erdőkben 2013 címmel.

 

A verseny célja, hogy a résztvevő diákok megismerjék az öreg kontinens erdeit, a természet- és környezetvédelemben betöltött szerepüket, az ehhez kapcsolódó erdészeti tevékenységeket, és közelebb kerüljenek a fenntarthatóság elvéhez, valamint annak megértéséhez, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem összeurópai szinten is kiemelkedően fontos az ott élők számára.

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek. A tagok nem lehetnek fiatalabbak 13 évesnél és nem lehetnek idősebbek 20 évesnél a 2012/2013-as tanév kezdetén, azaz 2012. szeptember 1-jén.

 

A verseny nyelve angol (legalább egy csapattag esetében a nyelvtudás feltétel). A verseny nemzeti szakaszának első fordulójában a feladatok magyar nyelven kerülnek megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai kizárólag angol nyelvűek.

A jelentkező csapatoknak regisztrációs díjat kell fizetni, amit a szervezők a verseny lebonyolítására fordítanak. A regisztrációs díj összege csapatonként 1500 Ft.

A verseny felkészülési anyaga a verseny nemzetközi honlapján található meg (www.ypef.eu), valamint további anyagok érhetőek el a nemzeti szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján (www.oee.hu).

A verseny nemzeti szakasza kétfordulós. A legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe. Jelentkezés az OEE honlapjáról letölthető excel fájl kitöltésével és a titkarsag@oee.hu címre való megküldésével lehet jelentkezni. Figyelem! Egy iskola több csapata jelentkezhet egy excel fájl megküldésével, de csapatonként külön munkalapot kell kitölteni!

A benyújtás határideje: 2013. február 15.

Érdeklődés a titkarsag@oee.hu e-mail címen.

 

11. A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt

 

A verseny célja: versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei-iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonulás-kutató, szakköri, természetjáró, madarász-suli programok során szerzett ismereteikről, terepi tapasztalataikról és megfigyeléseikről közösségben csapatverseny formájában szeretnének számot adni.

Nevezés: iskolák, szakkörök, madarász-sulik háromfős csoportjainak jelentkezését várjuk. 10-14 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek.

A területi fordulóra háromfős általános iskolás csoportok jelentkezhetnek az iskolájukhoz legközelebb eső területi versenyhelyszínen. A csapatnak legalább két tagja legyen 6-8. évfolyamos tanuló, egy tanuló lehet fiatalabb.

A verseny tartalma: Az 5-6-7. évfolyam tananyagához kapcsolódó természeti, környezetvédelmi, biológiai alapismeretek, ill. a tanult növény és állatfajok ismerete, általános madár- és élőhely-védelem, Natura 2000 ökológiai hálózat általános ismerete, év fája (házi berkenye), év madara (gyurgyalag), Gólyaalakúak (12 faj), ártéri erdők.

Környezetvédelemi téma: Környezettudatos vízgazdálkodás; A vízgazdálkodás természetvédelmi vonatkozásai. Terepi munkához szükséges eszközök és kellékek ismerete és használata. Madárhang felismerése (1-25 faj a területi versenyen, 1-50 faj az országos döntőn).

 

Díjazás:

- Valamennyi tanuló (a csapat tagjaként) oklevelet kap, ill. könyv-, vagy tárgyjutalomban részesül.

- A legjobb öt csapat egyhetes természetvédelmi táborban vehet részt.

- A tanárok azonos értékű könyvjutalomban részesülnek.

Nevezési határidő: 2013. március 4.

További információ: Aczél Gergely, e-mail: aczel.gergely@provertes.hu .

 

 

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Kék Bolygó- avatás
Szakmai Nap 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20