Az Ökoiskola Hálózat 348. Hírlevele - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaIskolaújságRólunk írtákSuliTVÖkoiskola hírlevél302. hírlevél305. hírlevél306. Hírlevél309. hírlevél310. Hírlevél311. Hírlevél312. Hírlevél313. Hírlevél314. Hírlevél315. Hírlevél319. Hírlevél320. Hírlevél322. Hírlevél323. Hírlevél329. Hírlevél330. Hírlevél331. Hírlevél332. Hírlevél333. Hírlevél334. Hírlevél335. Hírlevél336. Hírlevél337. Hírlevél339. Hírlevél340. Hírlevél341. Hírlevél342. Hírlevél344. Hírlevél345. Hírlevél346. HírlevélKülönszám347. Hírlevél348. Hírlevél349. Hírlevél350. Hírlevél352. Hírlevél353. Hírlevél357. HírlevélKülönszám359. Hírlevél363. Hírlevél365. Hírlevél366. Hírlevél367. Hírlevél368. Hírlevél369. Hírlevél398. HírlevélSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 18 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 590173Ezt az oldalt 1726 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1604 volt.

Az Ökoiskola hálózat 348. hírlevele

2013. február 28.

 

1. Egész napos iskola és ökoiskola on-line kérdőíves felmérés általános iskoláknak

2. „Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése” – közbeszerzési felhívás

3. A világ legjobb természetfotói a Természettudományi Múzeumban február 15-től május 11-ig

4. Víz Világnapi rendezvények Győrben

5. Öko rejtvény-pályázat

6. Ökoiskola termékcsomag ajánlat

7. Pályázat kedvezményes szállás erdei iskolai programok igénybevételéhez a Magas-Bakonyban

8. 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés terepi környezeti neveléshez

9. Pályázat: "Nyerj környezetbarát tisztítószereket a család számára"

 

1. Egész napos iskola és ökoiskola on-line kérdőíves felmérés általános iskoláknak

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a TÁMOP-3.1.1 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz címet viselő program keretei között nevelési-oktatási programok kidolgozásával nyújt segítséget a Köznevelési törvényben definiált „Egész napos iskola” koncepció szerkezeti kereteinek és tartalmi elemeinek kidolgozásához. E fejlesztésekhez kapcsolódva történik az ökoiskolák nevelési-oktatási programjának fejlesztése is, ezért a kérdőív tartalmaz az ökoiskola címmel kapcsolatos kérdéseket is. Ily módon a kérdőív illeszkedik az Ökiskola cím monitoring vizsgálatok sorozatába is.

Annak érdekében, hogy a kialakításra kerülő ökoiskola nevelési-oktatás program minél nagyobb mértékben szolgálja az ökoiskolák igényeit, hogy minél pontosabb képet kapjunk az ökoiskolák helyzetéről és szakmai munkájáról, kérjük az általános iskolai ökoiskolák vezetőit, töltsék ki az online kérdőívet.

A kérdőív közvetlenül a http://felmeres.ofi.hu/index.php?sid=18795&lang=hu címen érhető el. Együttműködésüket előre is köszönjük!

 

2. „Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése” – közbeszerzési felhívás

Megjelent az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet SH/4/5 „Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése” című projektjének keretében kiírásra kerülő „Egy Ökoiskola országos forrásközpont és egy Zöld Óvoda országos forrásközpont szolgáltatási feladatainak ellátása” c. közbeszerzési felhívás. A felhívás a következő linken érhető el:

http://www.kozbeszerzes.hu/ertesito/megtekint/portal_2728_2013/

Konzultáció az érdeklődők számára: 2013. március 12. kedd, 14-16 óra

Helye: OFI (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.), 623. szoba

 

3. A világ legjobb természetfotói a Természettudományi Múzeumban február 15-től május 11-ig

A világ egyik legismertebb természetfotós versenye, a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year pályázat 2012-ben is óriási érdeklődést váltott ki. Az amatőr és profi fotósok a világ több mint 90 országából több tízezer képet neveztek. A nyertes képeket bemutató kiállítás BBC Wildlife Magazin és a Natural History Museum közös rendezésében valósult meg. További információ a múzeum honlapján: http://www.mttm.hu olvasható.

 

4. Víz Világnapi rendezvények Győrben

Győrben széleskörű társadalmi összefogás veszi kezdetét a biztonságos és környezettudatos jövő érdekében. A VÍZ VILÁGNAPJA tiszteletére márciusban az ETO Parkban megrendezésre kerülő „Tükörben a Világ” kiállítás és a Fenntarthatóság Akadémiája című programsorozat célja, hogy öt héten keresztül aktívan bevonja Győr és környéke lakosságát egy mindenkit érintő párbeszédbe. A Fenntarthatóság Akadémiája az Élet Fája Nonprofit Közhasznú Kft. jóvoltából kerül a győri ETO Parkban megvalósításra. Az öthetes programsorozat keretét a „Tükörben a Világ” című interaktív kiállítás adja, melynek fővédnöke Borkai Zsolt, Győr város polgármestere. A kiállításon 400 négyzetméteren kerül bemutatásra a fenntarthatóság fogalomtára, a klímaváltozás összefüggései és az alternatív megoldások tárháza. A kiállítás fő támogatója az ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

2013. március 5 - április 12. között Győrben, az ETO Park Élményközpontban (Győr, Nagysándor József utca 31.) ingyenesen megtekinthető a „Tükörben a Világ” kiállítás, amely egy színes, kacskaringós felfedező út (www.okopack.hu , www.tukorbenavilag.hu ) temérdek installációval és játékkal (nyitva tartás: kedd-vasárnap: 9.00 – 18.00 óra között, hétfőn zárva!).

A kiállítás célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása: hogyan valósítható meg az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése a környezet, a természeti erőforrások megőrzése mellett a jövő generációk számára. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják ebben a furcsa tükörben. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2013. március 5.-én (kedden) 14.00 órakor kerül sor.

Az iskolai osztályok, csoportok részére a www.okopack.hu/jelentkezes honlapon történő regisztráció után ingyenes tárlatvezetést biztosítanak a szervezők. A kiállítás megtekintésére kb. 2 órát kell szánni (érkezéstől a távozásig).

További információ: telefon: 06-30-734-79-67 www.tukorbenavilag.hu , www.okopack.hu tukorbenavilag@gmail.com

 

5. Öko rejtvény-pályázat

A Srí Prahláda Általános Iskola 4 fordulóból álló öko rejtvény-pályázatot hirdet általános iskolások részére. A hétről-hétre közzétett rejtvényeket az alábbi honlapról lehet majd letölteni ( www.oktatas.krisnavolgy.hu ), kinyomtatni és kitöltve elküldeni az iskola címére. A négy rejtvény megfejtéseinek felhasználásával egy maximum 10 mondatnyi, rövid környezettudatos történetet is össze kell állítani.

A 4 db teljesen kitöltött rejtvényszelvényt (nem csak a megfejtéseket!) és a rövid történetet postai úton kell beküldeni az alábbi címre a Föld világnapjáig, azaz 2013. április 22-ig:

Srí Prahláda Általános Iskola, 8699 Somogyvámos (Krisna-völgy), Fő u. 38.

A rejtvények és a történet mellett fel kell tüntetni a megfejtő nevét, életkorát és pontos email-címét! A rejtvény sikeres megfejtői közül a legjobb történetek írói értékes jutalomban részesülnek. A legsikeresebb történetek pedig az iskola honlapján lesznek közzétéve.

 

6. Ökoiskola termékcsomag ajánlat

A Karton Design olyan termékcsomagot állított össze ökoiskolák részére, amellyel környezettudatos szemléletet vihetnek a tantermekbe és a kézműves foglalkozásokba.

A kartonból készült bútorok és dekor termékek kézzel foghatóvá teszik az újrahasznosítás pozitív hozadékát, illetve szabadon díszíthetők, ami által még személyesebb élményt jelentenek a gyerekeknek. A gyerekek emellett, a környezetbarát termékeket napi szintű használatával, jobban megérthetik a fenntarthatóságot.

A karton bútorok teherbírásuk és tisztíthatóságuk szempontjából tökéletes felszerelést jelentenek a tantermekben. Polconként 15 kg-ot bírnak és száraz vagy enyhén nedves ronggyal lehet tisztítani őket. Díszíteni vizes alapú festékkel illetve matricákkal lehet. A cégnél mappák, rajzszállító táskák, polcok, fiókos tároló dobozok, képkeretek is beszerezhetők. További információ: info@kartondesign.com , +36-(23)-336-882

 

7. Pályázat kedvezményes szállás erdei iskolai programok igénybevételéhez a Magas-Bakonyban

A Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület célja az erdei iskola, mint oktatási módszer népszerűsítése. Támogatás mértéke: 40%-os árengedmény a szállásköltségből, kedvezményes ár: 1000 Ft/fi/éj + ÁFA (18 %) = 1 180 Ft (bruttó).

A pályázók köre: alap-és középfokú oktatási intézmények, osztályközösségek, diákönkormányzatok, alapítványok, egyesületek. A szállás és a programok helyszíne a Pangea Egyesület Breuer László Oktatóközpontja (8426 Pénzesgyőr, Béke út 57.).

 

Időpontok az alábbiak szerint választhatók:

2013. április 1-30.: hétköznapokon; min. 2 éjszaka; min. 20 fő

2013. június 17. – augusztus 11.: min. 5 éjszaka; min. 20 fő

2013. szeptember 2. – december 20.: hétköznapokon; min. 2 éjszaka; min. 20 fő

 

A támogatás feltétele legalább az eltöltött éjszakák számának megfelelő erdei iskolai modul igénybevétele. A nyertes pályázóknak szerződéskötéskor a költségek 10%-át előlegként be kell fizetni. Az étkezésről önállóan kell gondoskodni pl. a Bakonybéli Önkormányzattól. A szállásról és erdei iskolai modulkínálatról a Breuer László Oktatóközpont honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: http://oktatokozpont.pangea.hu

 

Pályázni a hiánytalanul kitöltött pályázati adatlap kitöltésével lehet:

 http://oktatokozpont.pangea.hu/szallas/kedvezmenyes-szallas-erdei-iskolai-programok-igenybevetelehez. A kitöltött adatlapot Hajnal Imréné Rita e-mail címére (rita@pangea.hu ) kell elküldeni. A pályázat benyújtási határideje 2013. március 8. A nyertes pályázókat 2013. március 15-ig írásban értesítik. További információk kérhetők Hajnal Imréné Ritától e-mailben (rita@pangea.hu ) vagy telefonon (27/512-039; 20/772-7981).

 

8. 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés terepi környezeti neveléshez

A Magosfa Alapítvány a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésével ismét elindítja nagy sikerű, az országban egyik első, 2003 óta 10 alkalommal megtartott „terepi” képzését. A képzés ára: 52.000 Ft, amely tartalmazza a képzés jegyzetét, egyéb segédanyagokat és a vizsgadíjat.

A résztvevők az előadások mellett egyéni és csoport munkában gyakorolják be a vizsgálati módszereket, eljárásokat, a speciális megismerési lehetőségeket, játékokat. A képzés kétharmada gyakorlat.

A résztvevők 3 alkalommal hospitáláson vesznek részt, ahol megismerkednek a terepi programok gyakorlatával. Az egyes témakörök foglalkozásait összesen 15 szakember tartja, a terepi programok jó része csoportbontásban történik!

 

A képzés felépítése:

Általános háttérismeretek

1. Pedagógia - módszertan; pszichológia – korosztályi sajátosságok

2. Etika, szervezés - törvényi keretek; szolgáltatói ismeretek

 

Speciális ismeretek

1. Természetismeret - geológia; állatvilág; növényvilág; gombák; tájékozódás

2. Társadalomismeret - néprajz; tájhasználat, helytörténet

3. Általános összefüggések - fenntarthatóság; társulások; vízi élet, vizes élőhelyek

 

Ellenőrzés - értékelés:

Írásbeli feladatok:

1. egy min. 3 órás terepi program kidolgozása.

2. terepen használható min. 5 darabból álló kártyasorozat.

 

Gyakorlati vizsga: Egy csoport (képzésen résztvevő társak) terepen való vezetése. Értékelési szempontok: a terepi módszertani ismeretek elsajátítása, alkalmazásának képessége; tárgyi tudás (természet-, társadalomismeret).

A tanúsítvány kiadásának feltétele a feladatok megfelelő minőségű elkészítése, a hospitálás, a gyakorlati vizsga sikeres teljesítése. Mindezt 3 hétvégés elméleti és gyakorlati képzés során, illetve vezetési gyakorlatokon sajátíthatják el a résztvevők, de az egyéni tanulás is nélkülözhetetlen.

 

A tanfolyam ideje, helye:

1. alkalom:

2013. április 12-14.

Szokolya-Királyrét, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Királyréti Erdei Iskolája

2. alkalom:

2013. május 17-19.

Kismaros, Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központ, Kismaros, Láng u. 4.

3. alkalom:

2013. szeptember 13-15.

Kismaros, Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központ, Kismaros, Láng u. 4.

 

Mindhárom alkalommal: péntek – 15.00-20.00, szombat – 9.00-20.00, vasárnap – 9.00-16.00. Péntek és szombat este még izgalmas fakultatív programok (csillagászat, denevérek, éjszakai tájékozódás) várhatóak. A tanfolyam létszáma: min. 20, max. 30 fő, jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével lehet. http://www.magosfa.hu/?q=hu/node/1392

Jelentkezési határidő: 2013. március 29.

További információ: Magosfa Alapítvány (Sólyom Barbara, Neumayer Éva), 2601 Vác, Pf.130., tel: 27/375-450; 20/984-3946, drótposta: barbara@magosfa.hu, honlap: http://magosfa.hu

 

9. Pályázat - A Víz Világnapja alkalmából a Tiszta Vízért Alapítvány pályázatot hirdet "Nyerj környezetbarát tisztítószereket a család számára" címmel.

A pályázat célja, hogy felhívjuk a gyerekek és szüleik figyelmét arra: van választási lehetőségünk az erősen mérgező és szennyező anyagok helyettesítésére háztartásunkban és ezzel az élő vizeink tisztaságát is védhetjük.

Feladat:

- Írd meg, hány fős a családod és szerinted melyek azok a területek az otthonodban, ahol környezetbarát tisztítószereket lehetne használni.
- Fogalmazd meg saját szavaiddal, szerinted miért fontos, hogy tiszta vizet igyunk és miért fontos, megvédjük hogy a tavak, tengerek tisztaságát.

Rajzot is mellékelhetsz az írásaidhoz A/4-es méretben. Bármilyen festőeszközt használhatsz.

- Pályázatodon feltétlenül tüntesd fel a nevedet, életkorodat és azt, hogy melyik iskolába jársz, ki az osztályfőnököd.

A pályázat leadási határideje: 2013. március 20.

Pályázatodat az alábbi címre várjuk: Budapest 1136 Hollán Ernő utca 16. 2 emelet 1.

Facebookon is megtaláltok minket: Tiszta Vízért Alapítvány. A lájkolók közt külön nyereményeket fogunk kisorsolni, meglepetés ajándékokkal.

Az eredményekről a weboldalunkon értesülhettek. Az első három
helyezett írását és rajzait ott tesszük közzé.

Az eredményhirdetés időpontja 2013. március 22.

www.tisztavizert.hu oldalon

A pályázaton általános iskoláskorú gyermekek vehetnek részt.


Elérhetőségeink
:

Nyíri Zsuzsanna
tisztavizert777@gmail.com
0630 40 68174

 

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu

Impresszum

Magyarországi Ökoiskolák Hálózata
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
1055 Budapest, Szalay utca 10-14.
tel: 1/2357249
fax: 1/2357242
email: varga.attila@ofi.hu

Ön hírlevelünk számát kapta. Az Ökoiskola hírlevél címlistájára feliratkozni, onnan leiratkozni a http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel oldalon tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2841 példányban.
1055 Szalay utca 10-14.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Kék Bolygó- avatás
Szakmai Nap 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20