Az Ökoiskola Hálózat 357. Hírlevele - Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikum
 
 
  KöszöntőÁlláshirdetésTagint.vez.pályázatokNyitóoldalMulasztás igazolásFelvételi tájékotatóÉrettségi vizsgaHírekNévadónkPályázatainkIskolatörténetSzabályzatokEseménynaptárVersenyeinkMunkatársakIskolai könyvtárDiákokDiákalapítványVideókVersenyeredményekKépekMédiaIskolaújságRólunk írtákSuliTVÖkoiskola hírlevél302. hírlevél305. hírlevél306. Hírlevél309. hírlevél310. Hírlevél311. Hírlevél312. Hírlevél313. Hírlevél314. Hírlevél315. Hírlevél319. Hírlevél320. Hírlevél322. Hírlevél323. Hírlevél329. Hírlevél330. Hírlevél331. Hírlevél332. Hírlevél333. Hírlevél334. Hírlevél335. Hírlevél336. Hírlevél337. Hírlevél339. Hírlevél340. Hírlevél341. Hírlevél342. Hírlevél344. Hírlevél345. Hírlevél346. HírlevélKülönszám347. Hírlevél348. Hírlevél349. Hírlevél350. Hírlevél352. Hírlevél353. Hírlevél357. HírlevélKülönszám359. Hírlevél363. Hírlevél365. Hírlevél366. Hírlevél367. Hírlevél368. Hírlevél369. Hírlevél398. HírlevélSzülői munkaköz.HivatkozásokKözösségi szolgálatIn memoriamKözzétételi listaHatártalanul_2017-18Fotovoltaikus r.AdatvédelemSZÉJ 2019Diáknap 2019KNyPBeiratkozás 2020Nyertünk 2020COVID-19ÖKOISKOLAKadétképzésDKA labor
 
További weblapjaink Minőség, hatékonyság, esélyegyenlőség (Innováció a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola és Szakiskolában) innovacio. ganz-munkacsy.hu Kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan alkalmazó intézmény, előminősített referenciahely: kompetencia. ganz-munkacsy.hu A ZSZC Munkácsy Tagiskola könyvtárának honlapja: munkacsykonyvtar. munkacsyszki.hu

Legutolsó frissítés:
2021. Máj. 20. 12:02
Jelenleg 6 látogató tartózkodik az oldalon.Összes látogató 2009 szeptember óta: 590021Ezt az oldalt 15505 alkalommal jelenítették meg 2009 szeptember óta. Ebből az egyedi letöltés 1705 volt.

Az Ökoiskola Hálózat 357. Hírlevele

2013. május 14.

 

1. Hány embert bír el a Föld? – filmvetítés május 15-én

2. Források napja Szurdokpüspökiben – május 18.

3. A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny sikerei

4. Fejlesszünk együtt! - Tanulókonferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztéséről

5. Ökoiskolai vezetői kérdőív középiskolák számára - május 22-ig

6. Környezetvédelmi előadások 13-16 éves korosztálynak

7. Programajánló – Bari tanya

8. Könyvajánló – Dr. Náday Magda: Századunk gyémánt félkrajcárja

 

 1. Hány embert bír el a Föld? – filmvetítés május 15-én

 

A Tempus Közalapítvány székházában (1093 Budapest, Lónyay u. 31. Brüsszel terem) 2013. május 15-én, szerdán 16.30-tól David Attenborough Hány embert bír el a Föld? című BBC filmje kerül levetítésre. Az 1 órás filmet a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány feliratozta, két munkatársuk a filmet megelőző negyedórás felvezetésben és az azt követő záró beszélgetésben is részt vesz. A vetítés ingyenes, viszont a teremben korlátozott az ülőhelyek száma, így feltétlenül várjuk jelentkezését a Comenius in Hungary facebook oldalon található eseménynél: https://www.facebook.com/events/131446910383175/ Amennyiben esetleg nincs facebook hozzáférése, kérjük, küldje el jelentkezését a facebook@tpf.hu e-mail címre!

A filmvetítés egyben ráhangolódás és kedvcsináló a Tempus Közalapítvány 2013. május 23-i Oktatás a fenntarthatóság szolgálatában címmel meghirdetett konferenciájára: http://www.tpf.hu/pages/eventlist/index.php?page_id=732

 

 2. Források napja Szurdokpüspökiben – május 18.

 

A Gyermekekkel a Természetért Egyesület, a Szurdokpüspöki Önkormányzata és az Egererdő Zrt. együttműködésével, hagyományteremtő céllal szervezi a rendezvényt.

Helyszín: Szurdokpüspöki, Béke utca 6.

Időpont: 2013. május 18. (szombat) 11 óra

E rendezvény keretei között, egyedülálló kezdeményezésként az Egyesület létrehozta a Források Napját, majd a Források Világnapját, ezzel is hozzájárulva a források és patakok fennmaradásához és fenntartható állapotához.

 

Programok:

11:00 Főzőverseny

12:00 Megnyitó: Géczi László Miklósné polgármester

12:15 Köszöntő: Horváth Attiláné a Gyermekekkel a Természetért Egyesület elnöke és Dr. Jung László az Egererdő Zrt. vezérigazgatója

12:30 A védnökök köszöntője a Források Világnapja elindítása alkalmából

13:00 Kinevezés: A "Források Faluja"

13:15 Forrás napi emlékkert létrehozása: fa és virágültetés

13:30 Helyi hagyományőrzők bemutatója

16:00 Sorsolás

16:30 Főzőverseny eredmény hirdetése

Folyamatos programok: a helyi Kő múzeum, a Múltunk háza múzeum és a Műemlék templom megtekintése. Borkóstoló, erdészeti interaktív játszóház, túra a forrásokhoz az Egererdő Zrt. erdészei vezetésével.

További információ: http://gyermekekkelatermeszetert.eu/programok.html

 

 3. A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny sikerei

 

Április 24-én és 25-én, két kategóriában (7-8. évfolyam és 9-10. évfolyam) került megrendezésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (PKM) szervezésében. A döntőbe összesen 19 településről 32 tanuló jutott be az iskolai, majd ezt követően a megyei, illetve fővárosi versenyekről.

Közel 1000 tanuló vett részt a különböző szinteken a tavaly decemberben meghirdetett versenyen, a döntőbe jutás tehát már önmagában nagy teljesítménynek számított. Ezt honorálták a verseny szervezői azzal, hogy a döntőt a versenyen kívül szakmai és szabadidős programokkal tarkított két napra szervezték. A tanulók és felkészítő tanáraik részt vettek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson, valamint betekintést nyerhettek a PKM könyvtári részlegébe is. Egy-egy előadást tekinthettek meg a döntősök a TIT Budapesti Planetáriumában, a csütörtök délelőtt a Fővárosi Növény- és Állatkert megtekintésével, ennek a napnak a délutánja pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban telt el. Ezeket a szabadidős programokat indokolta a verseny idei témája is, a biodiverzitás, a pontos cím a versenykiírásban is olvasható volt: „Sokszínű világ – a biodiverzitás az irodalomban, a művészetekben és a tudományban”. A verseny szervezői e téma kapcsán folyamatosan egyeztettek az OFI Ökoiskola projektjével, az eseményekről a projekt hírlevele is folyamatosan tájékoztatta az érdeklődőket.

Maga a döntő alapvetően három részből állt: az első fél órában a tanulók egy írásbeli feladatsort töltöttek ki, majd egy választott téma kapcsán igazi könyvtári gyűjtőmunkába kezdtek, használva a helyszín (a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium) állományát és összes lehetőségét, beleértve az internetet is. A második részre másfél óra állt rendelkezésre, ennyi idő alatt kellett a versenyzőknek az adott témát egy ötoldalas Power Point előadásban kidolgozni, s hozzá bibliográfiát szerkeszteni. Ezt követően a szakértő könyvtáros tanárokból álló nyolctagú zsűri előtt kellett a beszámolót projektor segítségével bemutatni, a felmerült kérdésekre válaszolni.

A verseny részletes végeredménye itt tekinthető meg, a kétnapos esemény képeiről pedig itt nézhető végig egy diasor.

Csütörtökön reggel került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre a PKM dísztermében, ahol a díjakat Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója és Dr. Varga Katalin, a PKM igazgatója, a zsűri elnöke adta át. Minden résztvevő könyvjutalomban részesült, emellett az első helyen végzettek 15.000.- Ft-os, a második helyen végzettek 10.000.- Ft-os, a harmadik helyen végzettek pedig 5.000.- Ft-os könyvutalványban részesültek. A zsűri különdíjban részesítette emellett a leginnovatívabb produktum létrehozóját és a kategóriájában a legjobb írásbeli eredményt elért tanulókat.

Minden egyéb – a versennyel kapcsolatos – fontos információ elérhető a www.opkm.hu honlap nyitó oldalán a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny ikonra kattintva.

A verseny szervezését, lebonyolítását és díjazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Talán a témának köszönhetően is idén sok további támogatót sikerült szereznünk a versenyhez, íme azok, akik szponzoráltak bennünket könyvekkel, előfizetési lehetőségekkel, ingyenes vagy kedvezményes szabadidős programok biztosításával:

Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

Jancsó Alapítvány, Tahitótfalu

Könyvtárostanárok Egyesülete, Budapest

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt., Budapest

Növényi Diverzitás Központ, Tápiószele

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest

Mezőgazda Kiadó, Budapest

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, Budapest

Természetbúvár folyóirat szerkesztősége, Budapest

Természettudományi Múzeum, Budapest

TIT Budapesti Planetárium

UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, Budapest

Köszönjük támogatásukat! És természetesen köszönjük az Országos Versenybizottság áldozatos munkáját is. A döntőbe jutottaknak, a nyerteseknek és felkészítő tanáraiknak gratulálunk! Jövőre még több résztvevőre számítunk! Tolnai József versenyszervező

 

4. Fejlesszünk együtt! - Tanulókonferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztéséről

 

A TÁMOP-3.1.1. „XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció)” 3. alprojekt „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” nyitókonferenciája 2013. május 31-én, a Városmajori Gimnáziumban kerül megrendezésre.

A TÁMOP-3.1.1. 3. „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” alprojekt hét témát foglal magába, melyek fő fókusza az egész napos iskola nevelési-oktatási programjainak kidolgozása. További fókuszpontok a felzárkóztatás, a fenntarthatóság pedagógiája (ökoiskolák), és pedagógiai jó gyakorlatok terjesztése. A fejlesztő munkát az alprojekt munkatársai az iskolai partnerekkel szoros együttműködésben végzik majd. Az alprojekt nyitókonferenciáján az alprojekt egésze mellett mind a hét téma bemutatkozási lehetőséget kap, a fejlesztési folyamat egészének kontextusában értelmezve az egyes témák küldetését, céljait, tervezett tevékenységeit.

A konferencia interaktív formában valósul meg, hiszen – ahogy címe is jelzi - a közös és kölcsönös tanulási folyamatot szolgálja. Célja egyfelől, hogy a részvevők betekintést nyerjenek az alprojekt átfogó és témánkénti céljaiba, szakmai terveibe; másfelől pedig az, hogy a résztvevők kérdéseikkel, véleményükkel, fejlesztési igényeik feltárásával segítsék az alprojekt fejlesztő munkáját. A konferencia tevékenységformái ennek a párbeszédnek az előmozdítását célozzák.

 

A konferencia időpontja: 2013. május 31. 10.00 – 16.00

A konferencia helyszíne: Városmajori Gimnázium (Budapest, XII. kerület Városmajor u. 71.)

A konferencián való részvétel ingyenes, de online regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linkre kattintva lehet megtenni:

http://felmeres.ofi.hu/index.php?sid=62287&lang=hu

A szervezők a jelentkezőket a regisztrációk sorrendjében fogadják: a sikeres regisztrációról e-mailben visszaigazolást küldenek és a regisztrált résztvevők részletes tájékoztatást kapnak.

 

 5. Ökoiskolai vezetői kérdőív középiskolák számára – május 22-ig

 

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a TÁMOP 3.1.1 XXI. századi közoktatás – fejlesztés (II. szakasz) címet viselő program keretei között nevelési-oktatási programok kidolgozásával nyújt segítséget a hazai iskoláknak. E fejlesztésekhez kapcsolódva történik az ökoiskolák nevelési-oktatási programjának fejlesztése is, ily módon a kérdőív illeszkedik az Ökiskola cím monitoring vizsgálatok sorozatába.

Annak érdekében, hogy a kialakításra kerülő ökoiskola nevelési-oktatás program minél nagyobb mértékben szolgálja az ökoiskolák igényeit, hogy minél pontosabb képet kapjunk az ökoiskolák helyzetéről és szakmai munkájáról, kérjük az középiskolai ökoiskolák vezetőit, 2013. május 22. –ig töltsék ki az online kérdőívet.

A kérdőív közvetlenül a http://felmeres.ofi.hu/index.php?sid=81847&lang=hu címen érhető el. Együttműködésüket előre is köszönjük!

 

 6. Környezetvédelmi előadások 13-16 éves korosztálynak

 

A Nemzeti Környezetügyi Intézet a szálló por csökkentési kampánya keretében 10 ingyenes előadással szeretné segíteni az ökoiskolák környezetvédelmi programját. Az előadások témái: a kerékpár használat népszerűsítése, zajvédelem, levegőminőség, természet a városban. Az előadások 7-10. évfolyamos diákok számára készültek.

A szervezők budapesti általános- és középiskolák jelentkezését várják a következő elérhetőségen: Sáringer-Kenyeres Dóra dora.saringer-kenyeres@neki.gov.hu. Tel.: 06-1-44-55-122. A szervezők az első 10 iskola jelentkezését tudják elfogadni, ezért kérjük, jelentkezzenek mihamarabb! További információt a fenti e-mail címen és telefonszámon kérhetnek!

 

 7. Programajánló: Bari tanya

 

A Bari tanya regényes környezetben, daloló madársereggel és sok-sok barátságos állatkával várja a kirándulni, pihenni vágyó természetkedvelőket a következő programlehetőségekkel:

 

Állatsimogató: a gyermekek kézbe vehetik, simogathatják, és etethetik az állatokat

 

Lovász tábor: bevezetés a lótartás örömeibe és nehézségeibe

5-6 fős csoportokat vállalunk (ennyi vasvillánk van)

Napközi:8-tól—18-ig 2500Ft/fő

Itt alvós:3500Ft/fő/nap

 

Oktató jellegű programok:

- Állatok gondozása (ki mit eszik, mennyit költ)

- Tojástermelés (mit jelent a tojáson a 0, 1, 2, vagy a 3.)

- Régi paraszti élet: (nincs pazarlás, nem termelünk fölösleges szemetet)

- Szelektív hulladékgyűjtés->újrahasznosítás

- „Ma örömmel, holnap körömmel” a halogatás hátránya

 

Felnőtt programok:

- Bálahordás Csepellel a mezőről

- Szüret

- Disznóvágás

- Lekvár főzés

- Herőce, rétes, lepénysütés kemencében

 

Elérhetőség: 3264 Kisnána, Béke u. 16., 06-30- 910-81-17, baritanya@kisnana.hu , www.baritanya.hu

 

 8. Könyvajánló – Dr. Náday Magda: Századunk gyémánt félkrajcárja

 

A BAFILA Kft. kiadásában megjelent kiadvány az állatfigurák és más fantasztikus lények főszerepeltetése helyett érdekes, „kézzelfogható” vizsgálódások, szerep-, báb-, gondolkodtató-, kézügyességi-, és társasjátékok eszköz- és módszerrendszerével alakítja a kisgyermekek háztartási hulladékkal történő találkozásait. Igaz, hogy a kiadvány logója a „kiskakas” is mesefigura, de a mese cselekménye: a kidobott szemétben értékkeresés és értékre találás adott vezérfonalat a kiadványhoz, hogy a gyerek saját tapasztalatai segítségével döbbenjen rá a háztartási hulladékok hasznosíthatóságára. A 3 részes kiadványcsomag (32+16 oldal)+társasjáték megrendelhető a http://www.zoldbolt.hu/zold-konyvtar/kornyezeti-neveles/szazadunk-gyemant-felkrajcarja-gyermekek-talalkozasai-a-hulladekokkal.html linken.

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

Impresszum

Magyarországi Ökoiskolák Hálózata
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
1055 Budapest, Szalay utca 10-14.
tel: 1/2357249
fax: 1/2357242
email: varga.attila@ofi.hu

Ön hírlevelünk számát kapta. Az Ökoiskola hírlevél címlistájára feliratkozni, onnan leiratkozni a http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel oldalon tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2851 példányban.
1055 Szalay utca 10-14.

www.nfu.hu
Webdesign és programfejlesztés:
Tüske Balázs (tuskebganz@freemail.hu)
Legfrissebb oldalak:DKA laborKadétképzésÖKOISKOLACOVID-19Érettségi 2020Nyertünk 2020Beiratkozás 2020Versenyeink 2019/2020Mulasztás igazolásSZÉJ 2019Tagint.vez.pályázatokDiáknap 2019AdatvédelemKöszöntőKözösségi szolgálatHatártalanul_2017-18Közzétételi listaÖkolábnyom tesztVersenyeredményekIngyenes Office 365 
Legújabb videó:
Szenzordilemma (a ketrecharcos)Legújabb képgalériák:
Kék Bolygó- avatás
Szakmai Nap 2021 HírlevélFeliratkozásLeiratkozás
Legújabb hírek:PET palack mentes középiskola
2020. Dec. 10. (Csütörtök)
Gáspár Martin: új magyar rekord
2020. Szept. 24. (Csütörtök)
További hírek...IskolaújságÖrökségünk '48 történelmi vetélkedő - országos 1. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
Magyarok Európában vetélkedő - országos 5. hely!!!
2015. Ápr. 7. (Kedd)
További cikkek...
Elérhetőségeink: Címünk:
8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 24.
Telefonszámunk:
06-92 510-773
E-mail címünk:
info@munkacsyszki.hu
OM azonosító:
203067
Zalaegerszegi SZC azonosító:
202105
"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány 18958410-1-20